Podcast: Yellowface Ρ. Φ. Κουάνγκ





Yellowface
Ρ. Φ. Κουάνγκ
Μετάφραση: Μυρτώ Καλοφωλιά
Εκδόσεις Πατάκη


Ακούστε το podcast εδώ


Ποια θα ήταν η πρώτη σας κίνηση εάν μία φίλη σας πνιγόταν μπροστά σας; Θα προσπαθούσατε να τη σώσετε ή θα κλέβατε κάτι πολύτιμο για εκείνη και θα το παρουσιάζατε ως δικό σας , ανεξάρτητα από τις συνέπειες που τυχόν αυτό θα είχε;



Το Yellowface της Ρεμπέκκας Κουάνγκ είναι ένα από εκείνα τα μυθιστορήματα που σε τραβούν με την τολμηρή θεματολογία τους και δεν σε αφήνουν θεματικά να τα ξεχάσεις εύκολα. Ένα σύγχρονο μυθιστόρημα που βάζει στο στόχαστρο τη βιομηχανία του βιβλίου, τα φυλετικά στερεότυπα, την ηθική του storytelling και την δύναμη των social.

Η ιστορία ακολουθεί την Τζουν Χέιγουορντ, μια λευκή συγγραφέα που νιώθει παραγκωνισμένη από τη βιομηχανία του βιβλίου. Όταν η φίλη της, Αθηνά Λιου, μια επιτυχημένη Ασιατοαμερικανίδα συγγραφέας, πεθαίνει ξαφνικά, η Τζουν βρίσκει την ευκαιρία που πάντα έψαχνε. Κλέβει το αδημοσίευτο χειρόγραφο της, συμπληρώνει κάποια από τα κενά που υπήρχαν στο χειρόγραφο, και το εκδίδει, προσπαθώντας να οικειοποιηθεί την ταυτότητα και την επιτυχία της φίλης της, αλλάζοντας και το όνομά της για να υπάρχει σύμπνοια και με το θέμα του βιβλίου. Την αφανή συμβολή των Κινέζων εργατών κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου. Όλα παίζουν τον ρόλο τους στην προώθηση.

Μόνο να σκεφτείτε πόσες φορές έχουμε επιλέξει κάποιο βιβλίο γιατί στο εξώφυλλο έγραφε «Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα». Ήταν όντως; Άλλο θέμα, άλλη συζήτηση.

Το βιβλίο λοιπόν είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, μέσα από την οπτική της Τζουν, η οποία δεν βλέπει τον εαυτό της ως κακό χαρακτήρα, αλλά το αντίθετο. Η αφήγησή της είναι γεμάτη δικαιολογίες, απολογίες και μισές αλήθειες, που σε κάνουν να αναρωτιέσαι συνεχώς αν πρέπει να τη συμπαθήσεις ή να την αντιπαθήσεις. Αυτό ακριβώς είναι και το πιο δυνατό στοιχείο του βιβλίου. Σε αναγκάζει να ακολουθήσεις την σκέψη της ηρωίδας, να δεις την ιστορία από τη δική της στρεβλή οπτική και, ίσως, να αναγνωρίσεις κάτι από τις δικές σου προκαταλήψεις μέσα σε αυτήν.

Η Κουάνγκ αποδομεί με ακρίβεια τις δυναμικές της σύγχρονης εκδοτικής βιομηχανίας. Ποιος έχει το δικαίωμα να διηγείται και ποιες ιστορίες; Πόσο διαμορφώνεται η επιτυχία από την ταυτότητα του συγγραφέα και όχι από την αξία του κειμένου; Και πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλο για να διαμορφώσουν την αλήθεια, να αποκλείσουν φωνές, να δημιουργήσουν θύτες και θύματα ανάλογα με το αφήγημα της στιγμής;

Αν και δεν είναι ένα παραδοσιακό θρίλερ, το Yellowface σου προκαλεί την αίσθηση του απροσδόκητου των θρίλερ, καθώς η Τζουν προσπαθεί να διατηρήσει το ψέμα της, ενώ η αλήθεια αρχίζει να την κυνηγάει. (Στην Ελλάδα λέμε ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια). Είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται γρήγορα, αλλά τα ερωτήματα που θέτει μένουν για καιρό στο μυαλό του αναγνώστη.

Το Yellowface, α ν σας αρέσουν τα βιβλία που προκαλούν σκέψη, που εξερευνούν τις γκρίζες ζώνες της ηθικής και που δεν δίνουν εύκολες απαντήσεις, τότε σίγουρα αξίζει να το διαβάσετε.

Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια