Ίταμαρ Βιέιρα Ζούνιορ
Μετάφραση: Μαρία Παπαδήμα
Εκδόσεις Αίολος
Ακούστε το podcast εδώ
Το Στραβό Αλέτρι του Ίταμαρ Βιέιρα Ζούνιορ είναι ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που μας μεταφέρει στη Βραζιλία και εξετάζει βαθιά κοινωνικά, πολιτισμικά, μεταφυσικά και ανθρώπινα ζητήματα. Η αφήγηση διαδραματίζεται στις αγροτικές περιοχές της Βραζιλίας, σε ένα περιβάλλον γεμάτο φτώχεια, εκμετάλλευση και παράδοση. Ο συγγραφέας συνθέτει μια πολυεπίπεδη ιστορία μέσα από τη φωνή δύο αδερφών, της Μπιμπιάνα και της Μπελόντια, που ζουν υπό την καταπίεση των ισχυρών και την εξουσία των ιδιοκτητών γης.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του βιβλίου είναι η παρουσία της μαγείας και των θρύλων που πλέκονται στη ζωή των χαρακτήρων. Ο Ζούνιορ καταφέρνει να συνδυάσει τον ρεαλισμό με το μαγικό στοιχείο, δημιουργώντας μια αφήγηση που ακροβατεί ανάμεσα στο πραγματικό και το υπερφυσικό. Αυτό κάνει την ιστορία μοναδική, δίνοντας μια αίσθηση μυστηρίου και βάθους.
Η γραφή του είναι ποιητική, αλλά ταυτόχρονα σκληρή, με έντονο συναισθηματικό βάθος. Μέσα από τις περιγραφές της φύσης και της καθημερινότητας των ηρώων, αναδεικνύεται ο ρόλος της παράδοσης και της θρησκείας, αλλά και οι ανισότητες που κυριαρχούν στις ζωές των φτωχών εργατών. Το στραβό αλέτρι, ως σύμβολο, αντιπροσωπεύει τη διαρκή πάλη με τη ζωή, μια ζωή γεμάτη αντιξοότητες, όπου ακόμα και τα εργαλεία της επιβίωσης δεν λειτουργούν όπως πρέπει.
Το βιβλίο καταπιάνεται με την ανισότητα, τη φτώχεια, τη γυναικεία καταπίεση και την απώλεια, ενώ παράλληλα αποτυπώνει τη δύναμη της αντίστασης και της ελπίδας. Οι χαρακτήρες, ιδιαίτερα οι δύο αδερφές, αποτυπώνονται με μεγάλη ευαισθησία και αληθοφάνεια, κάνοντας τον αναγνώστη να συνδεθεί μαζί τους και να νιώσει τον πόνο και τα όνειρά τους.
Το Στραβό Αλέτρι είναι ένα λογοτεχνικό έργο που αξίζει να διαβαστεί. Με τη μαγευτική γραφή του Ίταμαρ Βιέιρα Ζούνιορ και την ανθρωπιστική ματιά του, το μυθιστόρημα αυτό δεν είναι μόνο μια ιστορία για τη ζωή στη Βραζιλία, αλλά και μια καθολική αφήγηση για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ανάγκη για ελευθερία
Κατερίνα Σαμψώνα
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου