Podcast: Κλεφτά επιστρέφουν, Γιώτα Κούγιαλη




Κλεφτά επιστρέφουν
Γιώτα Κούγιαλη
Εκδόσεις Μεταίχμιο



Ακούστε το podcast εδώ


Το νέο βιβλίο της Γιώτας Κούγιαλη, Κλεφτά Επιστρέφουν, μας ταξιδεύει στο παρόν και στο παρελθόν, μέσα από τις τραγικές ιστορίες ανθρώπων με επίκεντρο τον Βόλο, και ειδικότερα τα Λεχώνια και το αρχοντικό της οικογένειας του Νικόλαου Κόντου.

Στο παρόν, η πρωταγωνίστρια Άντα, μετά από έναν δύσκολο χωρισμό και έναν έντονο έρωτα, φεύγει από την Αθήνα για να αναζητήσει μια νέα αρχή στον Βόλο. Επιδιώκει να ολοκληρώσει το διδακτορικό της με θέμα τους αστικούς μύθους και αναλαμβάνει να ερευνήσει την ιστορία του αρχοντικού, που φημολογείται πως είναι στοιχειωμένο. Κεντρικό σύμβολο του σπιτιού, αλλά και της ιστορίας, είναι ένα σαμιαμίδι.

Με την άφιξή της στον Βόλο, ξεκινά μια περιπέτεια για την Άντα. Όνειρα, υπνοβασίες, και ένα σπίτι γεμάτο ζωντανές ιστορίες και φωνές, αρχίζουν να επηρεάζουν τις αποφάσεις της και τη ζωή της. Το παρόν συνδέεται με το παρελθόν, καθώς οι συνεχείς θάνατοι της οικογένειας Κόντου και των ανθρώπων γύρω της δημιουργούν μύθους που φτάνουν μέχρι το σήμερα. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι τυχαίο στην εξέλιξη της ιστορίας της οικογένειας, και αυτό περιλαμβάνει και την Άντα.

Η ιστορία της Γιώτας Κούγιαλη δεν είναι τόσο τρομακτική όσο είναι διδακτική. Θέτει ζητήματα για τις αδικίες που ακολουθούν τις γενιές, και μας υπενθυμίζει πως συνδετικός κρίκος όλων αυτών είναι πάντα ο άνθρωπος. Η γραφή της, απλή αλλά όχι απλοϊκή, βοηθά τον αναγνώστη να εμβαθύνει στην ουσία της ιστορίας.

Ίσως, μετά την ανάγνωση αυτού του βιβλίου, δείτε με διαφορετικό μάτι τα εγκαταλελειμμένα σπίτια.


Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια