Podcast: Περί Γυναικών, Susan Sontag








Περί Γυναικών
Susan Sontag
Μετάφραση Δανάη Σιώζιου
Εκδόσεις Gutenberg


Ακούστε το podcast εδώ

Η Susan Sontag είναι μια από τις πιο διεισδυτικές φωνές του 20ού αιώνα, και το «Περί Γυναικών» είναι μια συλλογή που καταπιάνεται με θέματα φύλου, ταυτότητας και κοινωνικής θέσης. Πρόκειται για ένα έργο που δεν αποσκοπεί σε απαντήσεις, αλλά κυρίως σε προκλήσεις. Η συγγραφέας αναλύει το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα μέσα από πολλές ιστορικές, κοινωνιολογικές, και προσωπικές καταγραφές


Το βιβλίο λοιπόν χωρίζεται σε δοκίμια, όπου ο κάθε αναγνώστης μπορεί να βρει σημεία και ταύτισης αλλά αντιπαράθεσης. Η γραφή της Sontag δεν είναι εύκολη, θελει την συγκέντρωση του αναγνώστη. Δεν ειναι δηλαδη ενα λογοτεχνικό βιβλίο.
Ωστόσο, μέσα από τις σύνθετες προτάσεις και τα νοήματα, καταφέρνει να αποκαλύψει πόσο πολυδιάστατο είναι το θέμα του φύλου και της θηλυκότητας. Πόσο μάλλον εάν κάποιος/ κάποια ενδιαφέρεται να μάθει για όλα ίσα ακούει και διαβάζει για το θέμα αυτό.


Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του βιβλίου είναι η ικανότητα της Sontag να συνδέει τις προσωπικές εμπειρίες με γενικότερα κοινωνικά ζητήματα. Για παράδειγμα, όταν μιλά για την απεικόνιση της γυναίκας στα ΜΜΕ, δεν το κάνει απλώς ως κριτική στο τι επικρατεί, αλλά ως παρατήρηση για το πώς διαμορφώνεται η γυναικεία ταυτότητα από το περιβάλλον. Επιπλέον, το βιβλίο εξερευνά τη γυναικεία σεξουαλικότητα και την επιθυμία με έναν τρόπο που ήταν τολμηρός για την εποχή του.

Συνολικά, το «Περί Γυναικών» αποτελεί ένα απαιτητικό αλλά πολύτιμο ανάγνωσμα για όσους ενδιαφέρονται για ζητήματα φύλου και κοινωνικής ταυτότητας. Η Sontag, με την οπτική της, μας προσφέρει μια ανεξάντλητη πηγή σκέψης και συζήτησης.


Κατερίνα Σαμψώνα




Σχόλια