Podcast : Deep Fake, Μάκης Μαλαφέκας

 


Deep Fake
Μάκης Μαλαφέκας
Εκδόσεις Αντίποδες

Ακούστε το podcast εδώ




Το Deep Fake είναι το τρίτο βιβλίο της τριλογίας με ήρωα τον Μιχάλη Κρόκο σε ρόλο " αστυνομικού ερευνητή ". Τριλογία αλλά κάθε βιβλίο διαβάζεται και αυτόνομα.
Πολλοί αναφέρουν ότι το βιβλίο αυτό ανήκει στην κατηγορία των αστυνομικών μυθιστορηματων, αλλά η αλήθεια είναι ότι ανήκει στην κατηγορία εκείνων των βιβλίων, των οποίων οι ήρωες μπλέκουν χωρίς να το καταλάβουν στην ουσία και καταλήγουν να αναλαμβάνουν τον ρόλο του ερευνητή.
Ο Μιχάλης Κρόκος λοιπόν είναι ένας συγγραφέας που αναζητά την έμπνευση παρακολουθωντας non stop την δική Τζόνι Ντεπ - Αμπέρ Χερντ, είναι κάτοικος Εξαρχείων με ένα μικρό πέρασμα και από την Γαλλία.
Η ζωή του κυλάει στους ρυθμούς του ζεστού καλοκαιριού στην Αθήνα όταν στον δρόμο του, συγκεκριμένα έξω από την πόρτα του σπιτιού του ,συναντά την Εισαγγελέα Σοφία Χαρίτση, η οποία του αναθέτει μια απόρρητη υπόθεση, σαφώς με το ανάλογο χρηματικο αντίτιμο.
Ο Κρόκος επιλέχθηκε λόγω του επαγγέλματος του.
Διεισδύει σε μια νέα οργάνωση της Alt-Right ρητορικής και ιδεολογίας. Χρήμα, παραπληροφορηση και ποινικά αδικήματα. Η ιστορία αρχίζει.
Χειραγώγηση μέσω των social media και συγγραφή άρθρων με εικονικά ονόματα δημοσιογράφων, προκειμένου να επηρεαστεί η κοινή γνώμη, να προκληθούν αντιδράσεις και να καλλιεργηθουν οι κατάλληλες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.
Μέχρι που τα πράγματα μπερδεύονται.
Ισχυροί αντίπαλοι έρχονται σε αντιπαράθεση και ανάμεσά τους ο Κρόκος.


Η γραφή του Μάκη Μαλαφεκα είναι γρήγορη, επιλέγει έναν ήρωα που αρχικά δεν μας γεμίζει το μάτι αλλά στην πορεία η εντύπωση αυτή ανατρέπεται. Είναι ο ιδανικός χαρακτήρας για την υπόθεση του βιβλίου.
Η καταγραφή των αναζητήσεων του ήρωα αποτελούν τη βάση για την περιγραφή της σύγχρονης Αθήνας, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά. Όλα αυτά βέβαια καταλήγουν στο είναι αλληλένδετα.
Η δράση είναι ανεξάντλητη, συναντούμε το χιούμορ και το απροσδόκητο.


Το διάβασα μέσα σε μια μέρα έχοντας διαρκώς στο μυαλό μου εικόνες από τις περιγραφές του Μαλαφεκα.


Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια