Podcast: Μικ Χέρον, Κουτσά Άλογα





Μικ Χέρον
Κουτσά Άλογα
Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής
Εκδόσεις: αίολος




Ακούστε το podcast εδώ


Το βιβλίο Κουτσά Άλογα του Μικ Χέρον είναι το πρώτο μιας επιτυχημένης σειράς κατασκοπικών μυθιστορημάτων, που μας εισάγει στον κόσμο της βρετανικής αντικατασκοπείας από μια εντελώς διαφορετική σκοπιά. Σε αντίθεση με τους λαμπερούς, ηρωικούς πράκτορες που συνήθως συναντούμε σε αυτό το είδος, οι πρωταγωνιστές του Χέρρον είναι οι αποτυχημένοι, οι άτυχοι και όσοι έχουν διαπράξει λάθη στο παρελθόν τους, τα "Κουτσά Άλογα" δηλαδή. Αυτοί οι πράκτορες είναι εξόριστοι από το κέντρο της δράσης και έχουν σταλεί σε μια υποβαθμισμένη μονάδα, όπου τους αναθέτουν βαρετές και ασήμαντες εργασίες.


Η αφήγηση του Χέρον είναι γρήγορη και γεμάτη σαρδόνιο χιούμορ, αναδεικνύοντας τις προσωπικές αδυναμίες και την ανθρώπινη πλευρά των χαρακτήρων του. Ο Τζάκσον Λαμπ, ο αθυρόστομος και κυνικός ηγέτης των "Κουτσών Αλόγων", είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και πολυσύνθετες φιγούρες, η οποία διαφέρει από τον παραδοσιακό αρχηγό πρακτόρων που βλέπουμε στα βιβλία κατασκοπείας. Παρά το σκληρό του εξωτερικό προσωπείο, παραμένει αποτελεσματικός και δεν διστάζει να προστατεύσει την ομάδα του όταν τα πράγματα σοβαρεύουν.


Η πλοκή συνδυάζει το σασπένς μιας κλασικής ιστορίας κατασκοπείας με πολιτικά σχόλια για τη σύγχρονη Βρετανία και τον κόσμο της κατασκοπείας. Παρόλο που η δράση δεν είναι συνεχής, όταν εμφανίζεται, είναι καλοστημένη και καθηλωτική. Το βιβλίο προσφέρει αρκετές ανατροπές που διατηρούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα.


Το Κουτσά Άλογα είναι ένα φρέσκο και διαφορετικό κατασκοπικό μυθιστόρημα, που αποφεύγει τα κλισέ του είδους και προσεγγίζει τους χαρακτήρες του με μια πιο ανθρώπινη και ρεαλιστική ματιά. Αν σας αρέσουν οι ιστορίες με σκοτεινό χιούμορ και ατέλειωτους χαρακτήρες, το βιβλίο αυτό είναι μια εξαιρετική επιλογή.


Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια