Podcast: Μέδουσα, Jessie Burton



Μέδουσα
Jessie Burton
Μετάφραση: Μυρσίνη Γκανά
Εκδόσεις Διόπτρα

Ακούστε το podcast εδώ

Η Jessie Burton, γνωστή για τα έργα της που συνδυάζουν το παρελθόν με την ανθρώπινη ψυχολογία, επανέρχεται με μια φρέσκια διήγηση του αρχαίου μύθου της Μέδουσας. Στο βιβλίο της, "Μέδουσα", η συγγραφέας επιλέγει να δώσει φωνή σε έναν από τους πιο παρεξηγημένους χαρακτήρες της ελληνικής μυθολογίας, προσφέροντας μια ιστορία γεμάτη συναίσθημα, ευαισθησία και προβληματισμό για τη θέση της γυναίκας και την αποδοχή της διαφορετικότητας.
Δίνει φωνή και οντότητα ακόμα και στα φίδια που έχει στο κεφάλι της.

Η ιστορία ξεκινά με τη Μέδουσα εξόριστη σε ένα απομονωμένο νησί. Αντί για τον συνήθη "κακό" χαρακτήρα που όλοι γνωρίζουμε από τη μυθολογία, η Burton παρουσιάζει τη Μέδουσα ως μια πληγωμένη, παρεξηγημένη φιγούρα που προσπαθεί να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της και την ίδια της την ύπαρξη. Η άφιξη του Περσέα στο νησί ξετυλίγει ένα βαθύτερο ψυχολογικό δράμα, καθώς η Μέδουσα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον εαυτό της και την εικόνα που οι άλλοι έχουν για εκείνη.


Η "Μέδουσα" δεν είναι απλώς μια ιστορία για έναν μυθικό χαρακτήρα· είναι ένα σχόλιο πάνω στην παρεξήγηση, την απομόνωση και τη δύναμη της ταυτότητας. Η Burton εξερευνά την έννοια της αυτονομίας και της γυναικείας δύναμης, και πώς η κοινωνία μπορεί να στιγματίσει το διαφορετικό. Μέσα από τον μύθο της Μέδουσας, η συγγραφέας μάς καλεί να σκεφτούμε πώς βλέπουμε και κρίνουμε τους άλλους.


Η Burton συνδυάζει την ποιητική γραφή με τη φεμινιστική οπτική. Οι περιγραφές της είναι ζωντανές, γεμάτες συναίσθημα, και καταφέρνει να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα απομόνωσης που καθρεφτίζει την εσωτερική κατάσταση της ηρωίδας. Το βιβλίο είναι σύντομο και καλογραμμένο, και συνοδεύεται από εικονογραφήσεις - εργα τέχνης στην ουσία- , που προσθέτουν μια μαγευτική οπτική διάσταση στην ιστορία.

Το βιβλίο "Μέδουσα" της Jessie Burton είναι μια μαγευτική αναδιήγηση που επαναφέρει στο προσκήνιο μια από τις πιο γνωστές φιγούρες της μυθολογίας, δίνοντάς της φωνή και βάθος. Είναι ένα ανάγνωσμα που συνδυάζει λογοτεχνία και τέχνη, και σίγουρα θα προσελκύσει τόσο τους εφήβους όσο και τους ενήλικες που αναζητούν μια διαφορετική προσέγγιση στους κλασικούς μύθους.


Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια