Podcast: Τι μένει από τη νύχτα, Σωτηροπούλου Έρση

 




Τι μένει από τη νύχτα
Σωτηροπούλου Έρση
Εκδόσεις Πατάκη





Ακούστε podcast εδώ και εδώ




Αυτό το βιβλίο το είχα καιρό στη βιβλιοθήκη μου, στα ράφια με τα αδιάβαστα, μέχρι τη στιγμή που άκουσα τη συγγραφέα σε ένα ντοκιμαντέρ.


Το Τι μένει από τη νύχτα μας ταξιδεύει στο Παρίσι του 1897 σε μια εποχή κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής στην Ευρώπη.
Διαβάζουμε για το ταξίδι του Καβάφη με τον αδερφό του. Σε αυτό το ταξίδι ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις ανησυχίες και τις αναζητήσεις του ποιητή.
Για την ποίηση, τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, την οικογένειά του, την τέχνη και την επιρροή που άσκησαν πάνω του τα έργα των νέων τότε καλλιτεχνών.
Το παρελθόν εμπλέκεται με το παρόν του και ο ίδιος προσπαθεί να σταθεί όρθιος τόσο προσωπικά όσο και ποιητικά.
Η Έρση Σωτηροπούλου έχει κάνει έρευνα εις βάθος όχι μόνο για την εποχή ώστε να τοποθετήσει εκεί τον Καβάφη, αλλά κυρίως για να μας παρουσιάσει την προσωπικότητα του ποιητή εκείνη την περίοδο.
Τον θαυμάζει όχι μόνο ως  ποιητή  αλλά και ως άνθρωπο και αυτό είναι ολοφάνερο τις στιγμές που ο ποιητής σκέφτεται, εμπνέεται, προβληματίζεται. Γίνεται η φωνή του στο σήμερα.


Η γραφή της Σωτηροπούλου είναι πολύ προσεγμένη και λυρική, με έντονη ατμόσφαιρα που σε ταξιδεύει στην εποχή του Καβάφη. Η ιστορία είναι γεμάτη με συναισθήματα, σκέψεις και αντιφάσεις, προσφέροντας μια ενδιαφέρουσα ματιά στη ζωή και το έργο του ποιητή. Αν και το βιβλίο είναι κάπως απαιτητικό, η αναγνωστική εμπειρία ανταμείβει με το βάθος της και τη δύναμή της να φέρει στην επιφάνεια θέματα όπως η μοναξιά, η δημιουργικότητα και οι ανθρώπινες ανασφάλειες.


Συνολικά, το Τι μένει από τη νύχτα, είναι ένα όμορφο και στοχαστικό βιβλίο που προσφέρει μια μοναδική εικόνα του Καβάφη και της δημιουργικής του διαδικασίας. Είναι ένα ανάγνωσμα που μπορεί να συγκινήσει όσους αγαπούν τη λογοτεχνία και ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν τις πιο προσωπικές πτυχές ενός μεγάλου καλλιτέχνη.



Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια