Podcast: Δικά μας παιδιά, Σοφία Νικολαΐδου




Δικά μας παιδιά
Σοφία Νικολαΐδου
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ακούστε το podcast εδώ και εδώ

Η Σοφία Νικολαΐδου επανέρχεται με το νέο της βιβλίο Δικά μας παιδιά. Είναι από τις λίγες συγγραφείς της οποίας έχω ολα τα βιβλία καθώς η γραφής της και οι ιστορίες της είτε μου κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο είτε με συγκινούν βαθιά. Κάθε φορά καταπιάνεται με διαφορετικό ύφος ιστοριων με τη γραφή της να παραμένει ουσιαστική. Στο τελευταίο της βιβλίο καταφέρνει να πλέξει μια συναρπαστική ιστορία που διαπερνά τρεις γενιές και κινείται ανάμεσα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, εξερευνώντας τις προσωπικές και κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα μέλη των κεντρικών οικογενειών.


Οι συμμαθητές με τις ανησυχίες και τις επιθυμίες τους, οι γονείς με τις ζωές τους που πήραν εντελώς διαφορετικό δρόμο, με κάποιους να προσαρμόζονται και κάποιους άλλους όχι. Γονείς που προσπαθούν να κατανοήσουν τα παιδιά τους και γονείς που τα παρασύρουν στο σκοτάδι τους. Στο κέντρο όλων αυτών, ο φόνος ενός νέου από φανατικούς φιλάθλους, κάτι που προκάλεσε την δημιουργική αντίδραση των υπολοίπων.
Μέσα σε όλα αυτά έρχεται η μουσική ως μέσο έκφρασης, ενώνοντας τους δύο κόσμους των μεγάλων και των εφήβων. Τουλάχιστον αυτών που θέλουν να συντονιστούν με τη νέα πραγματικότητα και τις ανάγκες που αυτή γεννά

Η Νικολαΐδου γράφει με ζωντανή και συναισθηματική γλώσσα. Χρησιμοποιεί αναδρομές και εναλλαγές στην αφήγηση προκειμένου να κρατήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τους χαρακτήρες και τα γεγονότα.
Το βιβλίο εξετάζει θέματα όπως η οικογένεια, η ταυτότητα και οι κοινωνικές αλλαγές. Η συγγραφέας δείχνει πώς οι ήρωες προσαρμόζονται στις αλλαγές των εποχών και πώς αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν τη ζωή τους.
Το "Δικά μας παιδιά" είναι ένα συγκινητικό και καλογραμμένο βιβλίο. Η Σοφία Νικολαΐδου καταφέρνει να μας κάνει να σκεφτούμε την προσωπική μας ταυτότητα μέσα από τις σελίδες του. Πρόκειται για ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί.






Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια