Podcast: Ο Ιταλός, Pérez-Reverte Arturo

 






Ο Ιταλός
Pérez-Reverte Arturo
Μετάφραση: Τιτίνα Σπερελάκη
Εκδόσεις Πατάκη

Ακούστε το podcast εδώ και εδώ


Ο Ιταλός είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 

Το καλοκαίρι του 1942, στις ακτές της Κάντιθ, η Ελένα  ανακαλύπτει έναν τραυματισμένο Ιταλό κομάντο, που έχει σταλεί να εκτελέσει μια επικίνδυνη αποστολή εναντίον των Συμμάχων. Η συνάντησή τους αποτελεί την έναρξη μιας συγκλονιστικής ιστορίας αγάπης, προδοσίας αλλά και ηρωισμού. 

Ο Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε, με την συγγραφική δεινότητα  που τον χαρακτηρίζει, γράφει ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει την ιστορική ακρίβεια με τη συναρπαστική πλοκή.  Ο Ιταλός είναι κάτι περισσότερο από μια απλή κατασκοπευτική ιστορία. Κυρίως έχει να κάνει με την ουσία των ανθρωπίνων σχέσεων αλλά και των ηθικών διλημμάτων που προκύπτουν σε καιρό πολέμου.

Είναι ολοφάνερο ότι ο συγγραφέας έχει ερευνήσει ενδελεχώς το θέμα  προσφέροντας στον αναγνώστη μια ζωντανή και λεπτομερή απεικόνιση της εποχής. Οι περιγραφές των τοπίων, των στρατιωτικών επιχειρήσεων και της καθημερινής ζωής κατά τη διάρκεια του πολέμου είναι τόσο ρεαλιστικές που μεταφέρουν τον αναγνώστη απευθείας στο κέντρο των γεγονότων.

Οι χαρακτήρες είναι πολυδιάστατοι και καλογραμμένοι. Η Ελένα  είναι μια δυναμική ηρωίδα που αναδεικνύει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα των γυναικών σε δύσκολες εποχές. Ο Ιταλός κομάντο, με τις αμφιβολίες και τις αδυναμίες του, είναι ένας χαρακτήρας που προκαλεί συμπάθεια και κατανόηση.

Ο Πέρεθ-Ρεβέρτε καταφέρνει να κρατήσει τον αναγνώστη σε αγωνία από την αρχή μέχρι το τέλος. Η πλοκή είναι γεμάτη ανατροπές και εκπλήξεις, κάνοντας το βιβλίο δύσκολο να το αφήσεις από τα χέρια σου. Παράλληλα, η λυρική γραφή του συγγραφέα προσδίδει μια ποιητική διάσταση στην ιστορία φέρνοντας στην επιφάνεια το συναίσθημα που περιβάλει ήρωες και καταστάσεις.

Ο Ιταλός είναι ένα εξαιρετικό ιστορικό μυθιστόρημα που προσφέρει πολλά περισσότερα από μια απλή περιπέτεια.  Με το χαρακτηριστικό του ύφος, ο Πέρεθ-Ρεβέρτε καταφέρνει να συνδυάσει την ιστορική ακρίβεια με μια συναρπαστική αφηγηματική γραμμή, δημιουργώντας ένα μυθιστόρημα που κρατά τον αναγνώστη σε αγωνία μέχρι την τελευταία σελίδα.

Κατερίνα Σαμψώνα


Σχόλια