Podcast: Ο αναρχικός τραπεζικός, Μάρκος Κρητικός





Ο αναρχικός τραπεζικός
Μάρκος Κρητικός
Εκδόσεις Μεταίχμιο






Ακούστε το podcast εδώ και εδώ 




Ο Αναρχικός Τραπεζικός πρόκειται για διασκευή των τριών πρώτων βιβλίων του Μάρκου Κρητικού, με νέα δεδομένα αλλά με τις ίδιες επιθυμίες και προβληματισμούς.
Ο τίτλος του βιβλίου σαφώς δεν έχει σχέση με αυτόν του βιβλίου του Πεσσοα, τον Αναρχικό Τραπεζίτη, αν και αναφέρεται μέσα στο βιβλίο σε ένα περιβάλλον με αλκοόλ και επιθυμίες. Η διάθεση του τίτλου πάντως είναι περιπαικτικη.
Ένας τραπεζικός υπάλληλος βιώνει μια βαλτωμενη περίοδο με έναν γάμο και μια δουλειά που τον πνίγουν. Η μουσική, το αλκοόλ και η σκέψη της επιθυμίας άλλων γυναικών απασχολούσαν τη μέρα του, μέχρι που ένα έγκλημα έξω από το σπίτι του, ανατρέπει τα πάντα.
Χάνει τη δουλειά του, μπλέκει με άτομα της νύχτας, γυναίκες, εκβιάζεται με φωτογραφίες προσωπικού περιεχομένου, χωρίζει με τη γυναίκα του, φεύγει για την Τήνο με ένα φίλο του όπου και οργανώνεται μια ληστεία τράπεζας.
Η ιστορία είναι γεμάτη ευτράπελα, χιούμορ, αναζητήσεις ενός κόσμου που κινείται παράλληλα με την καθημερινότητα και πάντα μετά την δύση του ηλίου. Εμβληματική για εμένα η πεθερά του ήρωα Ντόλι.
Ο Μάρκος Κρητικός, όπως έχω ξαναγράψει και ξαναπεί, δεν είναι σοβαροφανης, γράφει ειλικρινά για έναν κόσμο που υπάρχει έστω και εάν δεν τον έχουμε συναναστραφει, ή απλά δεν ξέραμε ότι υπάρχει, δημιουργώντας εικόνες στον αναγνώστη.


Τέλος, και στο βιβλίο αυτό θα συναντήσετε πολύ μουσική με την playlist να αναγράφεται στο τέλος.



Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια