Podcast: Αιμίλιος Σολωμού, Κράτα την ανάσα σου







Αιμίλιος Σολωμού
Κράτα την ανάσα σου
Εκδόσεις Καστανιώτη

Ακούστε το podcast εδώ εδώ και εδώεδώ




Ο καθηγητής Ιωάννης Καλλέργης κατηγορείται ότι παρενόχλησε σεξουαλικά μια μαθήτρια του.
Η ζωή του συνετού και αφοσιωμένου καθηγητή συγκλονίζεται μη μπορώντας ακόμη και ο ίδιος να κατανοήσει τι ακριβώς συνέβαινε.
Ο άνθρωπος που δεν είχε δώσει ποτέ δικαίωμα, μένει σταδιακά μόνος του, με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να τον έχουν ήδη καταδικάσει, η κοινωνία επίσης, με την σύζυγό του να προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες ανάμεσα σε εκείνη και εκείνον.
Όταν η μαθήτρια του κάνει επίσημα την καταγγελία όλα καταρρέουν και ο Καλλέργης φεύγει για το πατρικό του μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα. Εκεί έρχεται αντιμέτωπος με το παρελθόν του και με πολλές αποκαλύψεις.


Το βιβλίο του Αιμίλιου Σολωμού χωρίζεται σε δυο μέρη. Το Ά μέρος αφορά το γεγονός και την αντίδραση και το Β μέρος την απομόνωση και την αναθεώρηση μαζί με την δικαίωση.
Και τα δύο μέρη συνοδεύονται από λογοτεχνικές αναφορές που συνάδουν με τον χαρακτήρα και τις αναζητήσεις του ήρωά του.


Αν και είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται μέσα σε λίγες ώρες, η γραφη του Αιμίλιου Σολωμού κινείται σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο έντασης, χωρίς διακυμάνσεις που να αρμόζουν στην εξέλιξη.
Εκεί όμως που θα επικεντρωθώ περισσότερο είναι η ελλιπής προσέγγιση της Άννας, της μαθήτριας που έκανε την καταγγελία, του οικογενειακού περιβάλλοντος και του ψυχισμου της.
Βέβαια, θα μου πείτε ότι ο συγγραφέας ήθελε αλλού να στρέψει την προσοχή του, μιας και είναι το βιβλίο του, απλά θα ήθελα μια πιο γενική προσέγγιση του θέματος.


Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια