Podcast : Ζόρα Νιλ Χέρστον, Τα μάτια τους κοιτούσαν τον Θεό





Ζόρα Νιλ Χέρστον
Τα μάτια τους κοιτούσαν τον Θεό
Μετάφραση: Μυρσίνη Γκανά
Εκδόσεις Αίολος



Ακούστε το podcast εδώ




Η συγγραφέας Ζόρα Νιλ Χέρστον γεννήθηκε το 1891 και πέθανε το 1960 μέσα στη φτώχεια μιας και το έργο της αναγνωριστηκε κυρίως την δεκαετία του 70, όταν την έφερε στην επιφάνεια η συγγραφέας Αλις Γουόκερ.
Το Τα ματια τους κοιτουσαν τον Θεό, δημοσιεύτηκε το 1937. Η ηρωίδα, η έφηβη Τζέινι Κρόφορντ παντρεύεται, μετά από την πίεση της γιαγιάς της που ήταν υπεύθυνη για εκείνη, έναν άντρα πολύ μεγαλυτερο της και σαφώς ευκατάστατο. Η γιαγιά είχε πιάσει την εγγονή της να φιλιεται, οπότε θεώρησε ότι ο γάμος θα την προστάτευε όχι μόνο από τους πειρασμούς αλλά και από τον ρατσισμό μιας και ήδη είχε υποχρεωθεί να τα αντιμετωπίσει απ΄'οταν ήταν παιδί.
Η Τζέινι όμως ήταν πνεύμα ανεξάρτητο και όταν της δόθηκε η ευκαιρία εγκατέλειψε τον σύζυγό της και ακολούθησε τον Τζο Σταρκς. Σύντομα όμως κατάλαβε ότι ούτε εκείνη η σχέση  ήταν εκείνο που επιθυμούσε. Ο πρώτος της άντρας την αντιμετώπιζε ως εργαλείο δουλειάς και ο δεύτερος ως προϊόν βιτρίνας χωρίς καμία ελευθερία.
Εδώ η λυτρωση της έρχεται με έναν θάνατο για να ακολουθήσει μια νέα περιπέτεια και μια ριζική ανατροπή.
Στο Τα ματια τους κοιτουσαν το Θεό, η ηρωίδα αντιστέκεται από μικρή. Αντιστέκεται στην επιβολή των αντρών κυρίως σε μια εποχή που η στάση αυτή ήταν κάτι το αδιανόητο. Βίωσε τη βία σε όλες τις μορφές, τον ρατσισμό και σαφώς την ταπείνωση. Τουλάχιστον η Τζέινι Κρόφορντ προσπάθησε.
Η γραφή της Ζόρα Νιλ Χέρστον ήταν ανατρεπτική ιδίως για το 1937 που γράφτηκε το βιβλίο.
Γράφει για την θέση της γυναίκας, την ισότητα των φύλων αλλά και της φυλής.
Γράφει αλήθειες χωρίς προσχήματα, άλλοτε λυρικά, άλλοτε σκληρά, ανάλογα με το γεγονός και την συνθήκη που θέλει να περιγράψει.
Ελευθερία και αγάπη. Αυτά αναζητούσε η ηρωίδα της Ζόρα Νιλ Χέρστον και πάλεψε για αυτά

Κατερίνα Σαμψώνα





Σχόλια