Podcast: Όλες οι φωτιές η φωτιά, Κορτάσαρ Χούλιο





 Όλες οι φωτιές η φωτιά
Κορτάσαρ Χούλιο
Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης
Εκδόσεις Opera


Ακούστε το podcast εδώ

Το Όλες οι φωτιές Η Φωτια είναι μια συλλογή οχτώ διηγημάτων που γράφτηκαν το 1966. Μέσα στα χρόνια μεταφραστηκαν από διάφορους εκδοτικούς οίκους. Σήμερα μπροστά μου έχω την τελευταία έκδοση από τις εκδόσεις Opera.
Τα διηγήματα είναι τα εξής:
Ο αυτοκινητοδρος του νότου
Η υγεία των άρρωστων
Επανένωση
Η δεσποινίς Κορα
Το νησί, μεσημέρι
Οδηγίες για τον Τζον Χάουελ
Ολες οι φωτιες η φωτιά
Ο άλλος ουρανός

Ο Χούλιο Κορτάσαρ έχει την ικανότητα να σε τοποθετεί ως αναγνώστη στην ιστορία του, να γίνεσαι κατά κάποιο τρόπο μερος της και παρόλο που δεν είμαι φίλη των διηγημάτων στο Όλες οι φωτιές η φωτιά, τα διηγήματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε υπέροχα μυθιστορηματα
Ένα μπλοκάρισμα σε έναν δρόμο που καθηλώνει τον κόσμο που ήταν εκεί για μέρες, υποχρεώνοντας τους να γνωριστούν, δομωντας έτσι μια σύντομη κοινωνία με ότι αυτό συνεπάγεται. Για έρωτες συμβατικούς και μη, ξεφεύγοντας από τα κοινωνικά πρέπει, προκαλώντας συναισθήματα που ούτε οι ίδιοι οι ήρωες περίμεναν. Προσεγγίσεις που προσομοιάζουν σε κινηματογραφικη παρουσίαση.
Στα διηγήματά του περιγράφει χρησιμοποιώντας τον ρεαλισμό για οποιαδήποτε εποχή, χώρο, χρόνο, και χαρακτήρες, πολλές φορές αναμειγνύοντας τα ακόμα και στην ίδια την παράγραφο.
Το κάνει όμως με τόση αφηγηματική δεξιοτεχνία που δεν ενοχλεί τον αναγνώστη ούτε τον κουράζει.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα επιστρέψω σε αυτό το βιβλίο καθώς τα διηγήματά του ανήκουν στην κατηγορία εκείνη που ανάλογα την ηλικία και την εμπειρία της ζωής αξιολογούνται διαφορετικά. 

Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια