Podcast: Η βιβλιοθήκη των κρυφών ονείρων Μίτσικο Αογιάμα









Η βιβλιοθήκη των κρυφών ονείρων
Μίτσικο Αογιάμα
Μετάφραση: Αγγελική Τσέλιου
Εκδόσεις Πατάκη  



Ακούστε το Podcast εδώ και εδώ 



Η Σιαγιούρι Κοματσί είναι η βιβλιοθηκάριος που ανοίγει τα παράθυρα της ψυχής και της επιθυμίας. Η επιβλητική μορφή στο βάθος της αίθουσας της βιβλιοθήκης του Κέντρου Νεότητας Χατόρι, με το σκούρο πορτοκαλί κουτί με τα λευκά λουλούδια, που συνήθως έχει μπισκότα και που εκείνη το χρησιμοποιούσε ως κουτί για τα ραφτικα της.



Η γυναίκα αυτή σε όσους την πλησίαζαν για να ζητήσουν το βιβλίο που ήθελαν έκανε μια απλή δισυλλαβη ερώτηση «Τι ψάχνεις» και με τις λέξεις κλειδιά από τα λεγόμενά τους, έφερνε στην επιφάνεια τις ανασφάλειες του, τους δισταγμούς και όλα όσα ονειρεύονταν.

Η Σαγιούρι Κοματσί είχε για όλους εμάς «δωράκι» όπως έλεγε με τα βιβλία, ανάλογα με το ποιόν είχε μπροστά της.

Πέντε ήταν οι άνθρωποι του βιβλίου που βρέθηκαν μπροστά της. Η Τομόκα, 21 ετών. Η Νατσούμι, 40 ετών, πρώην στέλεχος εκδοτικού τμήματος περιοδικού. Ο Χιρόγια 30 ετών, άνεργος και ο Μασάο, 65 ετών, συνταξιούχος.





Πέντε χαρακτήρες και πέντε καταστάσεις που συναντούμε σε όλον τον κόσμο και σε όλους τους πολιτισμούς. Ένα τρυφερό βιβλίο με την Μίτσικο Αογιάμα και την χαρτογράφηση των ηρώων της , να μας γεμίζει ελπίδα και μια γλυκύτητα παρόλο που οι δυσκολίες της ζωής μπορούν, για ένα διάστημα, να μας καθηλώσουν στο κενό της απαισιοδοξίας.



Εσείς τι ψάχνετε;


Κατερίνα Σαμψώνα


Σχόλια