Podcast: Η εφεύρεση του Μορέλ, Casares Adolfo Bioy

 









Η εφεύρεση του Μορέλ
Casares Adolfo Bioy
Μετάφραση Αχιλλέας Κυριακίδης
Εκδόσεις Πατάκη

Ακούστε το podcast εδώ και εδώ 


Ο ήρωας μας, είναι ένας δραπέτης που καταφεύγει σε ένα νησί που θεωρείται, κατά κάποιο τρόπο, καταραμένο. Θεωρεί ότι στο νησί αυτό θα γλυτώσει από εκείνους που τον κυνηγούσαν, μιας και κανείς δεν πατούσε το πόδι του εκεί. Η φήμη, ότι μια περίεργη αρρώστια που «σε σκοτώνει απ’ έξω προς τα μέσα» με αποτέλεσμα να πεθαίνει ο άνθρωπος σε λίγες μέρες, τους κρατούσε μακριά.

Εκείνος όμως επιβίωσε και εκεί που πίστευε ότι ήταν μόνος του, ανακαλύπτει και άλλους. Ανάμεσά τους και μια γυναίκα που τον εντυπωσιάζει. Ο ήρωας μας αποφασίζει, μετά από κάποιες μέρες, να την πλησιάσει προκειμένου να της μιλήσει, αλλά εκείνη ούτε καν αντιλήφθηκε την παρουσία του. Παραισθήσεις;



Στην αρχή νόμιζε ότι όλα ήταν στη φαντασία του, αλλά όπως αποδείχθηκε και στην συνέχεια, όλα ήταν ένα μεγαλειώδες πείραμα.

Εικόνες από το παρελθόν, διαφόρων ανθρώπων ζουν μέσα στην αιωνιότητα, ένα είδος αθανασίας. Όταν ο ηρωας μας συνειδητοποιεί τι συμβαίνει, αναρωτιέται για τον θα μπορούσε να εφευρεθεί και ένα μηχάνημα που θα καταγράφει σκέψεις και αισθήσεις. Η διαιώνιση δηλαδή,της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα στο χρόνο.

Ένα παιχνίδι σκέψεων και συνειδητοποιήσεων για το θανατο και τις υπάρξεις, μέσα από ένα βιβλίο που άνετα τοποθετείται στην κατηγορία Επιστημονικής φαντασίας.

Το εντυπωσιακό είναι ότι το βιβλίο αυτό είναι γραμμένο το 1940. Το έργο αυτό προσφέρει μια άκρως ενδιαφέρουσα, για την εποχή, αναφορά στη σύγχρονη τεχνολογική πραγματικότητα, σε συνάρτηση πάντα με την επίπτωση της επιστήμης στην εξέλιξη της ανθρωπότητας. Τα διλήμματα που διαβάζουμε προωθούν εις βάθος την ανάλυση του όλου θέματος.


Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια