Podcast: Natasha Brown Συνάντηση






Natasha Brown
Συνάντηση
Μετάφραση: Βαγγέλης Τσίρμπας
Εκδόσεις: GUTENBERG



Ακούστε το podcast εδώ και εδώ

Η Συνάντηση είναι η αφήγηση,  η κατάθεση των σκέψεων μιας Βρετανίδας, κόρη Αφρικανών μεταναστών.

Είναι τραπεζικό στέλεχος, με σημαντική πια οικονομική άνεση,αλλά παρόλα αυτά αναγκάζεται να δέχεται τα σχόλια, τα υπονοούμενα και τις μειωτικες συμπεριφορές των συναδέλφων της.

Με διαρκή αγώνα, από την εποχή που διάβαζε για να περάσει στη σχολή της. Πάντα με χρονοδιαγράμματα και αφοσίωση.

Έπρεπε να παλέψει παραπάνω από τους άλλους για να ανελιχθεί, έπρεπε να πετύχει, έπρεπε να βγάλει χρήματα, να διαμορφώσει με τέτοιο τρόπο τον κοινωνικό και επαγγελματικό της περίγυρο, την προσωπική της ζωή, ώστε να γίνει αποδεκτή.

Παλεύει σε μια κοινωνία και μια εποχή που το χρώμα του δέρματος σου, η κοινωνική σου θέση δεν θα έπρεπε να αποτελούν δείκτες συμπεριφοράς απεναντι σου. Και όμως. Κάθε μέρα και από μια κίνηση, ένα σχόλιο που της υποδείκνυαν ότι πρέπει να παλεύει για όλα αυτά που οι άλλοι κερδίζουν χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Αγόρασε ένα διαμέρισμα, ακριβά ρούχα, δούλευε σκληρά, δεν μιλούσε πολύ.

Η προαγωγή, που ήρθε γιατί το επιτάσσει η τάση της εποχής ( ισότητα για τις γυναίκες και την διαφορετικότητα, έστω και επιφανειακά για την εικόνα των εταιρειών προς τα έξω) την μοιράστηκε με έναν συνάδελφό της, που ήταν κατώτερός της σε όλα τα εργασιακά επίπεδα.

Έπρεπε να παλέψει, να ανέβει την ανηφόρα.



Ο σύντροφός της , γόνος μεγαλοαστικής οικογένειας. Ένα καλό παιδί. Παιδί που οι γονείς του, αρχικά, πίστευαν ότι η σχέση εκείνη ήταν ένα παιχνίδι όπου θα διαρκούσε λίγο. Πάντα τυπικοί, χαμογελαστοί , εύκολοι στη συζήτηση και την κοινωνική συναναστροφή, όπως του επιτάσσει η ταξη στην οποία ανήκουν.

Ο γιος τους δεν χρειαζόταν να μοχθήσει για κάτι.



Ένα πρόβλημα υγείας της ηρωίδας την οδηγεί σε όλες αυτές σκέψεις και τις αγωνίες της αφηγήσεις. Καρκίνος η διάγνωση και οι επιτεύξεις της μέχρι τότε ζωής της, της φαίνονται μετέωρες.



Αποταμίευση, επενδύσεις, η αγορά του διαμερίσματος, ο διαρκής αγώνας στη δουλειά και τη ζωή της την οδηγούν στο να επιλέξει να μην κάνει τίποτα όσον αφορά τον καρκίνο.

Είναι η επιλογή μου είπε.

Λαχτάρα του να είσαι κυρίαρχος σε μια απόφαση, σε μια επιλογή και ας στοίχιζε τη ζωή της με τη γιατρό πάντα να προσπαθεί να της αλλάξει γνώμη.

Η Συνάντηση είναι ένα αφηγηματικό βιβλίο. Οι περιγραφές της Νατάσα Μπράουν σε εντάσσουν σε ένα πλαίσιο συλλογισμών κάνοντας σε να αναλογιστείς την τραγικότητα της όλης κατάστασης.



Η περιγραφή, το λεξιλόγιο, η δομή του κειμένου της Μπράουν, σε απορροφούν, σου πλάθουν τις εικόνες της πραγματικότητάς της, αισθάνεσαι τις σκέψεις της και την πάλη της.

Η Συνάντηση αν και είναι μόνο 118 σελίδες, δεν είναι ένα εύκολο βιβλίο. Μένει στη σκέψη του αναγνώστη σαν να πρόκειται για μια γνωριμία που σε οδήγησε στο να αντιληφθείς ότι η κοινωνία, ο κόσμος γύρω μας, θέλει πολύ δουλειά ακόμα προκειμένου να αποδεχτεί το διαφορετικό.

Προσωπικά δύο λέξεις κουβαλάω μετα την ανάγνωση του βιβλίου αυτού.



Την Αφομοίωση και την Επιλογή

Κατερίνα Σαμψώνα  

Σχόλια