Podcast: Ιατρική Αυτοβιογραφία, Νταμιάν Ταμπαρόφσκι






Ιατρική Αυτοβιογραφία
Νταμιάν Ταμπαρόφσκι
Μετάφραση Νάντια Γιαννούλια
Εκδόσεις Πάπυρος



Ακούστε το podcast εδώ και εδώ

Το Ιατρική Αυτοβιογραφία δεν έχει ως κεντρικό ήρωα κάποιον γιατρό ή νοσοκομείο, αλλά τον υποχόνδριο Ντάμι, ένα κοινωνιολόγο που δουλεύει σε μία εταιρεία ερευνών.

Τα πάντα άλλαξαν στην ζωή του όταν διαγνώστηκε με διχρωματοψία , μετά από τυπικό οφθαλμολογικό έλεγχο προκειμένου να πάρει το δίπλωμα οδήγησης. Ενώ για όλους το δίπλωμα ισχύει για δέκα χρόνια για τον Ντάμι θα ήταν για δύο.

Η διάγνωση αυτή ήταν αρκετή για να έρθει στην επιφάνεια η νεύρωσή του, με το μάτι του να τρεμοπαίζει και ταυτόχρονα να αισθάνεται διαρκώς την ανάγκη να πάει τουαλέτα.

Ο ήρωας του Νταμιάν Ταμπαρόφσκι άρχισε να αναλογίζεται τα επαγγέλματα που δεν θα μπορούσε να κάνει. Όχι ότι θα τα επέλεγε, έμπαινε όμως φραγμός σε μία πιθανή επιθυμία. Ο περιορισμός της δυνατότητας της επιλογής.

Το σώμα του είχε μπει σε μία διαδικασία διαταραχών. Στη δουλειά του όλα βαίνουν καλώς μέχρι τη στιγμή που έπρεπε να παρουσιαστεί η εργασία του. Ένα ορθοπεδικό πρόβλημα τον καθηλώνει στο κρεβάτι, επιστρέφει όμως στη δουλειά γιατί η θέση του κινδύνευε, για λίγο όμως γιατί η υπερκατανάλωση αναλγητικών για τη διαχείριση του πόνου είχε σαν αποτέλεσμα ένα ισχυρό άλγος στομάχου δείχνοντάς του ξανά τον δρόμο προς το σπίτι και την έξοδό του από την εταιρεία.

Το ίδιο γίνεται και στις επόμενες δουλειές. Όταν όλα έδειχναν ότι είναι υπέρ του, το σώμα του είχε διαφορετική άποψη. Διάγνωση και απόλυση.

Ενδιάμεσα στα γεγονότα και τις διαγνώσεις ο συγγραφέας παραθέτει φιλοσόφους, συγγραφείς, ποιητές, δοκιμιογράφους, κοινωνιολογικές αναλύσεις, για την κοινωνία, τους ανθρώπους, τον καπιταλισμό, την πολιτική και σαφώς γράφει για τις ασθένειες και πως αυτές ταλανίζουν τον άνθρωπο.

Η γραφή του Νταμιάν Ταμπαρόφσκι κατορθώνει να συνδυάσει το μαύρο χιούμορ με την πραγματικότητα των ανθρώπων, των οποίων τα άγχη και οι αγωνίες βρίσκουν διέξοδο μέσω του πόνου του σώματος. Και όλα αυτά παρακολουθώντας την ανάλυση μιας κοινωνίας που φτωχοποιείται και που αναζητεί την ελπίδα που θα την οδηγήσει στην επιφάνεια της επιβίωσης


Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια