Podcast: Το προξενιό της Ιουλίας, Γιώργος Ν. Πολίτης

 





Το προξενιό της Ιουλίας
Γιώργος Ν. Πολίτης
Εκδόσεις Ψυχογιός



Ακούστε το podcast εδώ και εδώ




Η Ιουλίτσα όπως την φώναζαν, ισχνή και χαϊδεμένη, έχοντας καμία σχέση με το νοικοκυριό, τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες, μεγάλωνε στα ορεινά της Ηπείρου, μετά τον Εμφύλιο, με όλα τα πολιτικά πάθη και τις αψιμαχίες καλά να κρατούν.

Διαφωνίες για τα χωράφια, τα ζώα, κόντρες επικράτησης, έρωτες απαγορευμένοι και πειραματισμοί που άγγιζαν τα όρια της Κολάσεως, σύμφωνα με την νοοτροπία της εποχής. Όλα αυτά με φόντο τους κομμουνιστές, τους εθνικόφρονες και τους δωσίλογους, που είχαν λησμονήσει την τέχνη τους.



Η ιστορία επικεντρώνεται στην οικογένεια της Ιουλίας, του Νίκου Βένιου, της Στάσας και του προξενιού που θα εξασφάλιζε στην κόρη τους μία καλή ζωή.

Ο πατέρας βέβαια είχε διαφορετική άποψη της καλής ζωής από εκείνη της μητέρας, που αναζητούσε έναν πλούσιο γαμπρό, ανεξαρτήτου ηλικίας.

Ταυτόχρονα παρακολουθούμε και τις ζωές των άλλων οικογενειών και ιδίως του Ρήγα και του Γρηγόρη. Μια πατριαρχική κοινωνία της εποχής που όριζε τις ζωές όλων και συνήθως τις οδηγούσε στην καταστροφή.



Το προξενιό κανονίζεται στη Λάρισα, με υποψήφιο γαμπρό τον Γιωργίκη Προβίο, έναν άντρα πολύ μεγαλύτερό της, χήρο με ένα γιο στην ηλικία της Ιουλίας.

Η συμπόρευση δεν ξεκίνησε καλά, ούτε η κατάληξη ήταν εκείνη που πίστευαν ότι θα ήταν όταν έγινε η πρόταση. Η Ιουλία είχε γευτεί την σαρκική απόλαυση και το αποτέλεσμα το κουβαλούσε ήδη μέσα της.



Ο γάμος της Ιουλίας είχε πολλή βία. Σωματική, ψυχολογική και λεκτική, όχι μόνο από τον άντρα της αλλά και από την «οικονόμο» όπως θα λέγαμε, του σπιτιού, τη Χάδω. Βλοσυρότητα υπό την σκέπη του Θεού.

Εκείνο το σπίτι στον κάμπο και οι άνθρωποί του, έκρυβαν πολλά μυστικά, θανάσιμα και μη, που σε συνδυασμό με τη βία οδήγησαν την Ιουλία στην απελπισία με αποκορύφωμα την δολοφονία του άντρα και του παιδιού της.

Η Ιουλία κατηγορήθηκε για τις δολοφονίες και καταδικάστηκε σε θάνατο. Μέχρι την εκτέλεσή της παρέμενε στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ. Έξι μέρες πριν την εκτέλεσή της, μια δημοσιογράφος η Αλεξάνδρα Γκίκα και ο δικηγόρος Δημητρός Ατζαλίνας, προσπάθησαν να της πάρουν συνέντευξη.

Τότε η Ιουλία χαμένη στον δικό της κόσμο και αφού θεώρησε ότι η δημοσιογράφος είναι η δολοφονημένη κόρη της, άρχισε να της εξιστορεί την τραγική ιστορία της. Συγκλονισμένοι δημοσιογράφος και δικηγόρος συνειδητοποιούν ότι η Ιουλία είχε καταδικαστεί άδικα.



Το Προξενιό της Ιουλίας είναι μία σκληρή, δυνατή ιστορία και δεν είναι τυχαίο ότι θα τη δούμε διασκευασμένη στην μικρή οθόνη.

Ομολογώ όμως ότι η γραφή σε συνδυασμό με τα γεγονότα με ταλαιπώρησε. Πυκνή γραφή, με πρόσωπα και καταστάσεις να εναλλάσσονται με τέτοιο ρυθμό που εάν δεν με κρατούσε η ίδια η ιστορία της Ιουλίας, θεωρώ ότι θα εγκατέλειπα στα πρώτα κιόλας κεφάλαια.

Η Ιουλία όμως κέρδισε.





Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια