Podcast: Αναδυομένη, Γρηγόριος Ξενόπουλος

 






Αναδυομένη
Γρηγόριος Ξενόπουλος
Πρόλογος: Σώτη Τριανραφύλλου
Χρονολόγιο- Εργοβιογραφία: Διονύσης Ν. Μουσμούτης
Εκδόσεις Ψυχογιός



Ακούστε το podcast εδώ και εδώ


Με αφορμή την έκδοση μιας νέας σειράς με τα βιβλία του Γρηγόριου Ξενόπουλου από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σήμερα θα μιλήσουμε για την Αναδυομένη.
Η Αναδυομένη γράφτηκε το 1925. Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος καταγράφει στην ουσία ένα ερωτικό τρίγωνο μεταξύ της Κλαίλιας και δύο αδερφών, του Ντένη και του Παύλου.
Γείτονες οι τρεις νέοι, συναντιούνται ένα καλοκαίρι στα εξοχικά τους και όλα πια έχουν αλλάξει, ιδίως οι δύο νέοι που ήταν για μεγάλο διάστημα ήταν στην Ιταλία. Ο Ντένης, ήταν ο χαρούμενος της παρεας, κυρίως υλιστής, πόθησε την Κλαίλια πρώτα σωματικά και μετά πνευματικά. Ο Παύλος ο ρομαντικός, ποθησε τη νέα κοπέλα πνευματικά. Κυρίως πόθησε την ιδέα του να είναι ερωτευμένος μαζί της.
Στο μυθιστόρημα παρατηρούμε το παιχνίδι των τριών νέων, κάτω από τη σκιά των δύο οικογενειών τους και της συμφωνίας που είχαν. Η Κλαίλια θα παντρευόταν έναν από τους δύο νέους, ώστε να ενωθούν οι οικογένειές.
Τα πράγματα όμως γίνονται περίπλοκα, τρυφερά πολύπλοκα και όλοι όσοι έχουμε ασχοληθεί με το έργο του Ξενόπουλου, γνωρίζουμε την κατάληξη.
Ο Παύλος στην προσπάθειά του να κόψει μπλαβακια, τα αγαπημένα της Κλαίλιας, σε έναν επικίνδυνο γκρεμό, χάνεται στη χαράδρα αφού πρώτα είχε προλάβει να πετάξει κάποια προς το μέρος της, σαν έναν ύστατο χαιρετισμό.
Δεν χρειάζεται να πούμε ότι η γραφή του Ξενόπουλου είναι θεατρική, εξάλλου έχει γράψει και από αυτά, με πολλές ευρωπαϊκές επιρροές. Καταγράφει τη ζωή της Ζακύνθου και χρησιμοποιεί την ντοπιολαλιά για να δώσει έμφαση στα γεγονότα και τους ήρωές του.
Η Αναδυομένη είναι ένα ζωντανό μυθιστόρημα με πολλά ρομαντικά, τρυφερά αλλά και προκλητικά, για την εποχή στοιχεία.
Ο Ξενόπουλος δεν ήταν ένας απλός συγγραφέας και σας προτρέπω να διαβάσετε με προσοχή τον πρόλογο της Σώτης Τριανταφύλλου.



Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια