Podcast: Πράγματα που σκέφτεται η παρθένος Μαρία καπνίζοντας κρυφά στο μπάνιο - Αλεξάνδρα Κ*







Πράγματα που σκέφτεται η παρθένος Μαρία καπνίζοντας κρυφά στο μπάνιο
Αλεξάνδρα Κ*
Εκδόσεις Πατάκη


Ακούστε το podcast εδώ


Το Πραγματα που σκέφτεται η Παρθένος Μαρία Καπνίζοντας κρυφά στο μπάνιο, δεν είναι ένα βιβλίο για κάποια χριστιανική αίρεση, αλλά όπως γράφει η Αλεξάνδρα Κ στο διήγημά της, περιγράφοντας τις εγκύους του κόσμου, πρόκειται για την ελληνίδα έγκυο.

Το Πράγματα που σκέφτεται η Παρθένος Μαρία καπνίζοντας κρυφά στο μπάνιο της, είναι η συλλογή διηγημάτων της Αλεξάνδρας Κ.

Διηγήματα κυνικά, ειλικρινή, με χιούμορ που αφοπλίζουν, ξεγυμνώνοντας την πραγματικότητα γύρω μας. Η Αλεξάνδρα Κ γράφει για τις φαντασιώσεις των ηρώων της, τις επιθυμίες τους, γράφοντας πότε σε πρώτο και πότε σε δεύτερο πρόσωπο, για τις ερωτικές σχέσεις μάνας - κόρης, τα απωθημένα μας, για τα χρόνια που φεύγουν (χαρακτηριστικό διήγημα αυτό με το τίτλο Χήρα Τάκη).

Η συγγραφέας χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα και περιγραφές, κυρίως στα διηγήματα που τους αρμόζει και που δεν θα μπορούσαν να αποδοθούν διαφορετικά, όπως στο Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος, όπου μία νεαρή κοπέλα αποφασίζει να κάνει ένα one night stand με έναν άντρα 60+  και στο Ο κύριος Βλάχος δεν με παρενόχλησε ποτέ . Μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα διαβάζοντας μόνο τον τίτλο.

Γράφει για την καταπιεσμένη ερωτική επιθυμία, τις γυναίκες που ανήκουν σε διαφορετικές κοινωνικές τάξεις και πως διαχειριζόνται την σεξουαλικότητά τους.

Κρύβουν πολλά τα διηγήματα της Αλεξάνδρας Κ. Κινείται οριακά ανάμεσα στο Political correctness και την πραγματικότητα, εξιτάροντας τον αναγνώστη , χτυπώντας πολλά καμπανάκια κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά ταυτόχρονα μας ιντριγκάρει. 

Με κέρδισε η Παρθένος της Αλεξάνδρας Κ., με τη θεματολογία της, τη γραφή της, την οπτική της και την φαντασία της απόδοσης των κειμένων της.

Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια