Podcast: Δημήτρης Γκιούλος, ακραία καιρικά φαινόμενα






Δημήτρης Γκιουλος

ακραία
καιρικά
φαινόμενα

Εκδόσεις θίνες



Ακούστε το podcast εδώ



Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η νέα ποιητική συλλογή του Δημήτρη Γκιούλου που χωρίζεται σε τρία κεφάλαια.

σε ασθενεί / η πόλις / θα πέσει

Και σε αυτή τη συλλογή ο Δημήτρης Γκιούλος καταπιάνεται με την κοινωνία, την πολιτική, το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον, τον έρωτα και κυρίως με αυτόν που βρίσκεται στο επίκεντρο όλων, τον Άνθρωπο.

Διαβάζοντας τα νέα του ποιήματα είχα την αίσθηση ότι ο ποιητής συνομιλούσε με τις προηγούμενες συλλογές του. Το Αντάρτικο (που συνέγραψε με τον Κων/νο Παπαπρίλη Πανάτσα) και τα Αστικά Δύστυχα. Σαν να απαντούσε στα τότε ερωτήματα και ανησυχίες, σαν να τους παρουσιάζει το παρόν.

Στα ποιήματά του ο Δημήτρης Γκιούλος συνομιλεί και με ποιητές όπως ο Κων/νος Καβάφης, ο Μανόλης Αναγνωστάκης, ο Βύρων Λεοντάρης (υπάρχουν δύο ποιήματα που αναφέρονται στον συγκεκριμενο ποιητή), την Κατερίνα Γώγου καθώς και με άλλους ποιητές και συγγραφείς αλλά και τον ερμηνευτή Αργύρη Μπακιρτζη.

Συγκινητική και άκρως καθηλωτική είναι και η αναφορά του στην Zackie Oh και την Γαρυφαλλιά.

Ο έρωτας και η καθημερινότητα των ανθρώπων που παλεύουν να ανταπεξέλθουν εμπνέουν τον ποιητή, που κατορθώνει μέσα σε λίγες γραμές να καταγράψει την ουσία μιας ολόκληρης ζωής, επιθυμιών και σκέψεων.

Σε μία εποχή που η εικόνα και η επιφανειακή γραφή κερδίζουν έδαφος, ο Δημήτρης Γκιούλος εισχωρεί  στα διαμερίσματα των 50τμ, στο "ουφ" της μέρας που τελειώνει, δίνει τις λέξεις που χρειάζεται ο αναγνώστης για να εκφράσει το αδιέξοδό του, τους φόβους του ( όπως οι γυναίκες που φοβούνται να περπατήσουν μόνες), τους έρωτες που λαχταρούν, τους κοινωνικούς τους προβληματισμούς.

Δεν είναι τυχαίο που ποιήματα του Δημήτρη Γκιούλου έχουν γίνει συνθήματα σε τοίχους, σε πανό αγώνων και διεκδικήσεων.Καταγράφει βιώματα ο ποιητής, ακουλουθώντας τον κόσμο γύρω του καθώς και την εποχή του.










νέκρα


Κάθε που δεν σηκώνεις το τηλέφωνο

επαρχιακός δρόμος

βράδυ Τετάρτης

μέσα μου










Κατερίνα Σαμψώνα











































Σχόλια