Podcast :VOR Πέρα από τον νόμο, Σοφία Νικολαΐδου









VOR Πέρα από τον νόμο
Σοφία Νικολαΐδου
Εκδόσεις Μεταίχμιο



Ακούστε το podcast εδώ 



Κοιτάζοντας τη βιβλιοθήκη μου, συνειδητοποίησα ότι έχω ένα ράφι με βιβλία της Σοφίας Νικολαϊδου. Ήσυχα, τα συγγραφικά δημιουργήματα κατοικοεδρεύουν στο δεύτερο ράφι και τώρα στη παρέα τους ήρθε να προστεθεί και το VOR Πέρα από το νόμο.

Ρώσοι, Γεωργιανοί, Ρωσόφωνοι, ο Πατερούλης, ο Ανιψιός, το Θηρίο, ο Κινέζος και ένας ολόκληρος στρατός σκληρών μαφιόζων να τους ακολουθεί. Άνθρωποι που ξεκίνησαν από τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα με πρωτόκολλα, δομή και ηθικούς κώδικες.

Η συγγραφέας μας περιγράφει πως δημιουργήθηκε η οργάνωση αυτή, από που ξεκίνησε ο Πατερούλης, πως δικτυώθηκε, πως επέλεξε τους ανθρώπους που τον περιέβαλλαν, πως διαχειριζόταν τους αντιπάλους του και την πολιτική εξουσία. Στα κεφάλαια του βιβλίου διαβάζουμε για τις μεθόδους επέκτασης των ΒΟΡΙ στην Ευρώπη. Τον χρηματισμό φορέων εμμέσως ή και μη, για τις φυλακές και πως διέμεναν σε αυτές, την προδοσία και τον σχεδιασμό της διαδοχής στην αρχηγία της οργάνωσης. Σαφώς με τρόπους που όλοι φανταζόμαστε.

Στο κάδρο μπαίνει και η Θεσσαλονίκη μιας και η οργάνωση σκόπευε να ε[εκταθεί στην Ευρώπη μέσω μιας πόλης που διέθετε λιμάνι, σε μια χώρα με νομοθεσία που δύσκολα εφαρμόζεται σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η Σοφία Νικολαϊδου μας περιγράφει τους αστυνομικούς που αναλαμβάνουν δράση στην όλη επιχειρήση, για τις συλλήψεις των μελών της οργάνωσης και κυρίως τον τότε αρχηγό.

Η συγγραφέας καταγράφει την πυραμίδα της όλης διαδικασίας. τηρώντας και η ίδια ιεραρχία στην περιγραφή της. Αν και όταν αναφέρονται αρκετά ονόματα σε ένα βιβλίο, ελοχεύει ο κίνδυνος ο αναγνώστης να πελαγώσει, η Σοφία Νικολαϊδου κατορθώνει να μοιράσει τους ρόλους με τέτοιο τρόπο δημιουργώντας μία αλυσίδα ανάμεσα στα πρόσωπα και τα γεγονότα.

Η γραφή της για μία ακόμη φορά προσαρμόζεται στην υπόθεση με την οποία καταπιάνεται. Σκιαγραφεί άρτια τους ήρωές της, έτσι ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα για εκείνους, πάντα σε συνάρτηση με την υπόθεση και τον ρόλο που έχουν κληθεί να εκτελέσουν.




Το VOR Πέρα από το Νόμο, είναι ένα βιβλίο κάθε άλλο παρα βαρετό. Η Σοφία Νικολαϊδου είναι ουσιαστική και δεν επιτρέπει στον αναγνώστη να λοξοδρομήσει, πόσο μάλλον έαν αναζητήσετε στη Google VOR Θεσσαλονικη 2018, πριν ξεκινήσετε την ανάγνωση.







Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια