Podcast: Ντ. Χάντερ CHAV Αλληλεγγύη από τα υπόγεια







Ντ. Χάντερ
CHAV
Αλληλεγγύη από τα υπόγεια
Μετάφραση: Έμιλυ Μαγκουρίλου, Γιώργος Μαμώλης, Χρήστος Πάνας
Οι εκδόσεις των συναδέλφων



Ακούστε το podcast εδώ



Το Αλληλεγγύη από τα υπόγεια είναι ένα βιβλίο γροθιά στο στομάχι. Κάθε σελίδα και ένα σκοτεινό πέρασμα από τη ζωή του, κάθε σελίδα και μία κοινωνικοπολιτική ανάλυση.

Για τα κινήματα, τις κοινωνικές τάξεις, την πατριαρχία, τον σεξισμό, τις διακρίσεις. Για την ευκολία που η λευκή υπεροχή εξελίσεται στον κόσμο, για τις οικονομικές διακρίσεις.

Κάθε σελίδα και μία κριτική των κινημάτων, τον ρόλο του μέσα στην κοινωνία, την εργατική τάξη. Για τα λάθη τους, για την αδυναμία τους να συνταχθούν δίπλα στις ανάγκες του.

Ο Χάντερ περιγράφει όλα τα παραπάνω παραθέτοντας τη ζωή του. Βία σε όλα τα επίπεδα. Κακοποίηση, πορνεία, ναρκωτικά, κλοπές, αναμορφωτήρια, φυλακή, ψυχιατρικές δομές. Ένας μόνιμος αγώνας με τη ζωή και την έκρηξη της βίας που προσπαθούσε να καταπνίξει. Μέχρι τα 25. Στα 23 άρχισε να διαβάζει και να γράφει. Μετά την παραμονή του σε ψυχιατρική δομή και την απεξάρτησή του από τα ναρκωτικά αποφάσισε να σταθεί στα πόδια του.

Πάντα μέσα από ένα πολιτικό , κοινωνικό και οικονομικό πρίσμα, ο Χάντερ γράφει για τα φαντάσματά του και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Σκληρή η αλήθεια του, ουσιαστική. Πολιτικόποιημένο όν, παραθέτει τα λάθη και τα σωστά των κινημάτων.

Η γραφή του σε καθηλώνει. Προσωπικά, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σταματούσα την ανάγνωση και αναφωνούσα ότι έχει δίκιο. Ζωή σκληρή. Ζωή, μια διαρκής πάλη.

Τέλος, το επίμετρο του Αλμπέρτο Προυνέτι είναι καθηλωτικό και θα πρέπει να διαβάζεται από όλους ασχολούνται με το κίνημα και όχι μόνο.







Κατερίνα Σαμψώνα


Σχόλια