Podcast: Stephanie Land, Οικιακή βοηθός




Stephanie Land
Οικιακή βοηθός
Μετάφραση: Βάσια Τζανακάρη
Εκδόσεις Κλειδάριθμος


Ακούστε το podcast εδώ

Πάντα παρατηρούσα τις μονογονεϊκές οικογένειες. Παρατηρούσα και παρατηρώ τις μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους. Άλλες είναι πιο τυχερές, έχοντας υποστηρικτικό περιβάλλον και άλλες απομένουν να παλεύουν μόνες. Οι ευθύνες και οι αγωνίες αμέτρητες.

Η Στέφανι Λαντ με την αυτοβιογραφία της, Οικιακή Βοηθός, μας εξιστορεί τη ζωή της. Τον σύντροφό της, το μωρό που ήρθε ξαφνικά και που άλλαξε τα πάντα.

Χωρίς την στήριξη των δικών της, στην ουσία και με τον πατέρα του παιδιού να έχει κινηθεί κακοποιητικά απέναντί της, η ηρωίδα υποχρεώνεται να φύγει, να μείνει σε άσυλο αστέγων, σε οικήματα που με συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορούσε να εγκατασταθεί, κουπόνια σχεδόν για όλα και υπολογισμός των πάντων, η δουλειά της ως καθαρίστρια σε σπίτια πλουσίων. Διαβάζουμε για τις απογοητεύσεις και το πείσμα της καθώς και τη δύναμη που της έδινε η κόρη Μια.

Μέσα από τις περιγραφές της διαβάζουμε για την κοινωνική αντιμετώπιση των ανθρώπων που διαβιούν με κουπόνια και τις παροχές του κράτους.

Η ηρωίδα δουλεύει για μία εταιρεία καθαρισμού, μπαίνει σε σπίτια πλουσίων και μη, με κάποιους γνωρίζεται με κάποιους όχι. Προσπαθεί να μαντέψει τις ζωές τους, άλλους τους συμπάθησε και άλλους όχι.

Η ζωή της είχε συνέχεια ανατροπές και με τη γραφή της Στέφανι Λαντ, απλή, ουσιώδης, συναισθηματικά, κατορθώνει να μας μεταφέρει στο κλίμα των χρόνων εκείνων.

Το συμπέρασμα της αυτοβιογραφίας αυτής;

Η ζωή μπορεί να πάρει διαφορετική τροπή, τίποτα όμως δεν είναι ακατόρθωτο.




Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια