ΕΙΚΑΣΙΑ 3ν + 1, Τεύκρος Μηχαηλίδης







ΕΙΚΑΣΙΑ 3ν + 1,
Μια υπόθεση της υπαστυνόμου Όλγας Πετροπούλου
Τεύκρος Μηχαηλίδης
Εκδόσεις Ψυχογιός


Ακούστε το podcast εδώ




Μπορεί ένας μαθηματικός να συνδυάσει τα μαθηματικά με το έγκλημα και το μυστήριο; Μπορεί.

Ο Τεύκρος Μηχαηλίδης μετά το διήγημα του Περίπτωσις Αυτοδικίας, πού στηρίζεται στις ιδιότητες των φίλιων αριθμών και το οποίο στηρίχθηκε η ταινία Έτερος Εγώ, επανέρχεται με το Crime Story Εικασία 3ν+1,  μία υπόθεση της υπαστυνόμου Όλγας Πετροπούλου από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

 Ο Κοσμάς Στεφάνου μαθηματικός, που δούλευε ως τραπεζικός υπάλληλος, τις καλές εποχές έκλεινε δάνεια με μεγάλες προμήθειες, απολύεται με τα ναρκωτικά να του μειώνουν ανεξέλεγκτα τη μικρή αποζημίωση από την τράπεζα.
Η ζωή του παίρνει νέα τροπή όταν ένα βράδυ, σε ένα μπαρ, γνωρίζει την Τζένιφερ από το Μαρόκο μία κοπέλα που δούλευε εκεί.
Σαφώς ούτε το όνομά της ήταν αυτό, ούτε το Μαρόκο τόπος καταγωγής της. Εκείνος της δηλώνει ότι είναι μαθηματικός και προς έκπληξή του, του είπε ότι και εκείνη σπούδασε Μαθηματικά και μάλιστα του έκανε λόγο για την Εικασία 3 ν + 1. Το επόμενο βράδυ όμως, όταν πήγε να τη βρει ξανά, η κοπέλα είχε εξαφανιστεί. 

Ένα πτώμα κείτεται έξω από την πόρτα του σπιτιού που έμενε ή για να είμαστε ειλικρινείς, του σπιτιού που ήταν φυλακισμένη. Το πτώμα ανήκε στον άντρα που την πήγαινε στο μαγαζί και σε ραντεβού με διάφορους πελάτες.

 Ένα ακόμα πτώμα ανακαλύπτεται δολοφονημένο με τον ίδιο τρόπο με τον φύλακα της Τζένιφερ. Ήταν ο δικαστής Απόστολος Φωτεινός, στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν τρίχες της Τζένιφερ καθώς και το εσώρουχό της. Τα πράγματα αρχίζουν να μπλέκονται και την υπόθεση αναλαμβάνει υπαστυνόμος Όλγα Πετροπούλου, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με παραπάνω από μία υπόθεση, με κοινό στοιχείο σε αυτές, τα πρόσωπα που συνδέονται μεταξύ τους. Ποδοσφαιρικά στοιχήματα, μπλεξίματα,  προσφυγες-μεταναστες διακινητές, ξεκαθαρίσματα της νύχτας.

Η Εικασία 3ν + 1 είναι ένα αστυνομικό βιβλίο με καθαρή γραφή. Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης αναμειγνύει με επιτυχία όλες τις υποθέσεις τοποθετώντας σε κομβικά σημεία όχι μόνο αστυνομικούς αλλά και άτομα όπως ο Κοσμάς Στέφανου και ο Δάσκαλος.

Ευτυχώς παραμένει ανεπηρέαστος από τη Σκανδιναβική σχολή που έχει κατακλύσει τη σύγχρονη αστυνομική λογοτεχνία και το μόνο που περιμένουμε είναι η νέα υπόθεση της υπαστυνόμου Όλγας Πετροπούλου.


Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια