Podcast: Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου, Το σμαραγδένιο βουνό





Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου
Το σμαραγδένιο βουνό
Εκδόσεις Πατάκη


Ακούστε το podcast εδώ

Σήμερα θα μιλήσουμε για τη Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου και το Σμαραγδένιο  της  Βουνό από τις εκδόσεις Πατάκη. 
 Η συγγραφέας συναντά, μέσα από ένα ιδιόμορφο ταξίδι, τους ήρωες των βιβλίων που τη σημάδεψαν.
 Ξυπνά στο σπίτι του Πορφυρίου, στην πλαγιά του Αγίου Αλεξάνδρου και από κείνη τη μέρα κινείται ανάμεσα στην πραγματικότητα και το φαντασιακό, στο τότε και το τώρα.
Συναντά τον Πορφύριο, βλέπει τη Θεανώ, τον Νικηφόρο Φωκά, την Ελένη που περίμενε τον γιο της Κωνσταντάκη, τον Αλκαμένη και την Ιππολύτη, τον Άγγελο με τη Δοξιανώ, τον Αλέξιο, τον μοναχό Αθανάσιο και άλλους πολλούς.
Ιστορίες που έμειναν στη μέση, ήρωες του εξυπηρέτησαν την υπόθεση κάθε βιβλίου και περίμεναν τη δικαίωση. Ηταν λες και οι ήρωες της συνέχισαν να ζουν και να αναμένουν τη λύτρωση σε ένα παράλληλο συγγραφικό σύμπαν.
Διαβαζουμε για την θλίψη της συγγραφέως για τους βασανισμένους ήρωές της που ζητούσαν την ένωση με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Διαβάζουμε για την αγάπη και τον θαυμασμό της Μαρίας Λαμπαδαρίδου Πόθου για τη βασιλεύουσα και την Αγία Σοφία καθώς και την θλίψη της για την κατάληξή της.
Η γραφή της είναι ποιητική, όπως είναι σχεδόν σε όλα της τα βιβλία. Γραφή που σε εντυπωσιάζει με την επιλογή των λέξεων και εκφράσεων, που δυστυχώς δεν συναντούμε σε σύγχρονη λογοτεχνία όπως και οι περιγραφές της. Το θέμα του βιβλίου, ο ιδιότυπος αυτός διάλογος με τους ήρωες των βιβλίων της, ομολογώ ότι με εντυπωσίασε. Βλέπουμε τη συγγραφέα να προσπαθεί να δικαιολογηθεί για την τροπή που πήρε η ζωή τους, αναγκαιότητα  όμως για την ανάδειξη του σπαραγμού, τη θυσία για το υπέρτατο αγαθό, για το μέλλον που ακολουθούσε.  Παρόλα αυτά πονούσε μαζί τους.
 Η Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου είναι από τους συγγραφείς που διαβάζω κάθε φορά με συγκίνηση. Κατορθώνει πάντα να σε συνεπάρει με την περιγραφή της, τον τρόπο που δομεί τους ήρωές της, ιστορίες όπως αυτό το βιβλίο.

 Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια