Podcast: Τα πτώματα δεν πληρώνουν Μια υπόθεση του ντετέκτιβ Νετούνο - Δημήτρης Μαμαλούκας





Τα πτώματα δεν πληρώνουν
Μια υπόθεση του ντετέκτιβ Νετούνο
Δημήτρης Μαμαλούκας
Εκδόσεις Κέδρος

Ακούστε το podcast εδώ


Το Tα πτώματα δεν πληρώνουν, ο τίτλος του βιβλίου του Δημήτρη Mαμαλούκα, περιγράφει ακριβώς την υπόθεση.
 Παρακμιακές, ποινικές φυσιογνωμίε,ς κάποιες ορμώμενες και από το εξωτερικό καταστρώνουν το σχέδιο μιας απαγωγής την οποία και πραγματοποιούν. Έγκλημα με το βαλκανικός στυλ να το χαρακτηρίζει.

 Όλα εκτειλίσονται μέσα σε δύο μέρες. Κεντρικό πρόσωπο ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Νετούνο, μία ιδιαίτερη προσωπικότητα, με ιδιαίτερες ανησυχίες και ενδιαφέροντα.
Την ήσυχη φαινομενικά ζωή του έρχεται να ταράξει μία πρώην του, η Σάντυ, όταν ζητάει τη βοήθειά του. Μόλις είχαν απαγάγει το μικρό της γιο και  γιο του Μπάμπη Μπακοπούλου ή αλλιώς Κόφτη, στη Λάρισα.

Ο Νετούνο ετοιμαζεται, παίρνει ένα από τα αυτοκίνητα της συλλογής του και κατευθύνεται προς τη Λάρισα. Στην αντίπερα όχθη, αυτή των απαγωγέων, ο Μπιλ και ο Χίκοκ, επαγγελματίες εκτελεστές εγκλημάτων, με την καθοδήγηση ενός Γάλλου, του Μαρκ, απήγαγαν το παιδί και το πήγαν σε ένα απόμερο μέρος περιμένοντας τις οδηγίες του. Ιδιόμορφες φυσιογνωμίες με τον έναν κιόλας να έχει και μία περίεργη συνήθεια, να συλλέγει φωτογραφίες σκοτωμένων ζώων στο δρόμο.

Στη συνέχεια ακολουθουν σκηνές αιματοχυσίας, κυνηγιού και ξεκαθαρίσματος με τα λύτρα  να αποτελούν το στόχο θελημένα και μη.
Τα πτώματα δεν πληρώνουν, είναι ένα τίμιο αστυνομικό μυθιστόρημα, με αρχή μέση τέλος, πλοκή που περιλαμβάνει ιδιόμορφους χαρακτήρες και από την πλευρά των καλών, αλλά και από αυτή των κακώ.
 Η γραφή του Δημήτρη Μαμαλούκα είναι μεστή,  περιγραφική, καθόλου κουραστική και στα δικά μου αναγνωστικά μάτια, κινηματογραφική.
 Δεν ξέρω εαν ο συγγραφέας συμφωνεί με τον όρο βιβλία παραλίας, εγώ πάντως θα το πρόσθετα στη λίστα αυτή.
 Εξάλλου, τα βιβλία που συνοδεύουν στιγμές χαλάρωσης είναι σημαντικά.


Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια