Podcast: Επτά Άδεια Σπίτια Σαμάντα Σβεμπλιν







Επτά Άδεια Σπίτια 
Σαμάντα Σβεμπλιν 
Μετάφραση Έφη Γιαννοπούλου 
Εκδόσεις Πατάκη 


Ακούστε το podcast εδώ 

Τα Επτά Άδεια Σπίτια της  Σαμαντα Σβεμπλιν,  είναι μία συλλογή επτά  διηγημάτων για τις ζωές - σπίτια και του κόσμου γύρω τους, σαν να πρόκειται για post it συμπυκνωμένης καθημερινότητας.
Τα πέντε πρώτα διηγήματα έχουν να κάνουν με τις ζωές ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, τα προβλήματα υγείας τους και το πως το περιβάλλον τους διαχειρίζονται τους ηλικιωμένους αλλά και τις ίδιες τους τις ζωές.
 Μία κόρη είναι συνοδηγός σε  ένα αυτοκίνητο που οδηγεί η μητέρα της. Καταλήγουν στον κήπο ενός σπιτιού με την ηλικιωμένη να βρίσκεται μέσα στο σπίτι, να τριγυρίζει στα δωμάτια, με μία τσαγιέρα να κερδίζει το ενδιαφέρον της, ενώ η κόρη της προσπαθούσε να την απομακρύνει. 
 σε ένα εξοχικό, ένας πρώην σύζυγος πηγαίνει με τους γονείς του, μετά από πρόσκληση της πρώην συζύγου, για διακοπές. Οι παππούδες όμως καταλήγουν  να χορεύουν γυμνοί στον κήπο και να καταβρέχει ο ένας τον άλλον. Τα εγγόνια συμμετείχαν σε όλο αυτό τον καμβά της άνοιας.
Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων δύο φορές το μήνα, μετά από τσακωμούς, πετούσαν τα ρούχα του πεθαμένου  γιου τους στον γειτονικό κήπο. Ένας άλλος γιος έρχεται να δώσει τη λύση.

 Ένα ζευγάρι επιστρέφει από την Ισπανία αλλά μέχρι να ανασυνταχθούν και να βρουν σπίτι έμεναν στο σπίτι της πεθεράς. Η ηλικιωμένη γυναίκα έκανε λόγο για τα 40 τετραγωνικά εκατοστά της.  Μέχρι που η νύφη της, μετά από μία περιπλάνηση, προκειμένου να βρει εφημερεύον φαρμακείο, κάθεται σε ένα παγκάκι και σκέφτεται τη ζωή της. Αλλά δεν μπορεί να σηκωθεί, γιατί όπως αναφέρει, αν σηκωθεί θα αναγκαστεί να δει πόσο χώρο καταλαμβάνει πραγματικά το σώμα της.
 Στο διήγημα η Σπηλαιώδης Αναπνοή, διαβάζουμε για μία ηλικιωμένη με σοβαρά προβλήματα υγείας που αναζητά το θάνατο. Διάφορα περιστατικά λαμβάνουν χώρα στο σπίτι της, αλλά τι αντιλαμβάνεται ως αλήθεια στο μυαλό της και τι όχι;
 Τα δύο τελευταία διηγήματα αφορούν την περιπέτεια ενός μικρού κοριτσιού που ακολουθεί έναν ενήλικα  άνδρα που ήθελε να της αγοράσει ένα εσώρουχο και μία γυναίκα που έφυγε από το σπίτι της με τη ρόμπα, την πετσέτα στα μαλλιά και τα πασούμια της. Μία νυχτερινή βόλτα ή μία έξοδος, αφήνοντάς τον να περιμένει. Έπρεπε όμως να του μιλήσει. Μετά από μία βόλτα με έναν άγνωστο, επιστρέφει στο σπίτι της.  Εκείνος την περίμενε.

 Ιστορίες βγαλμένες μέσα από τις καθημερινές ζωές των ανθρώπων που θα μπορούσε να ανήκουν και στο δικό μας περιβάλλον.
Δράματα, ο αγώνας της τρίτης ηλικίας, τα προβλήματα που άρουν το αίσθημα της ντροπής και την λογική αντίληψη της πραγματικότητας.  Απώλειες, που τους έχουν καθηλώσει σε μία μάταιη προσμονή και ηλικιωμένοι που οδηγούν τους νεότερους ανθρώπους, που τους περιβάλλουν, στο να αναθεωρήσουν τη ζωή τους

Η Σαμαντα Σβέμπλιν,  κατέχει την τέχνη του διηγήματος. Μέσα σε λίγες σελίδες κατορθώνει να παρουσιάσει ολόκληρες ζωές,  πώς αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος στην κανονικότητα, προκαλώντας στον αναγνώστη την αγωνία για την κατάληξη. 



Κατερίνα Σαμψώνα





 

Σχόλια