Podcast: Άννα Γαλανού, Άλλη Θάλασσα εκεί - Το τίμημα της αλήθειας








Άννα Γαλανού
Άλλη Θάλασσα εκεί
Το τίμημα της αλήθειας
Εκδόσεις Διόπτρα



Ακούστε το podcast εδώ



Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία 
Παίξε στον άνεμο τη γλώσσα σου και πέρνα
Αλλού σε λέγανε Γιουδήθ, εδώ Μαρία.
Το φίδι σκίζεται στο βράχο με τη σμέρνα.

( α΄ στροφή από το ποίημα του Νίκου Καββαδία Γυναίκα από τη συλλογή Τραβέρσο)

Ο Νίκος Καββαδίας ο ποιητής των θαλασσών, έχει ταξιδέψει τους περισσότερους από εμάς, σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής μας.  Σημαντικός συντελεστής σε αυτά τα ταξίδια, η μελοποίηση των ποιημάτων του που βοήθησε υποστηρικτικά στη διάδοση τους.

Τον Νίκο Καββαδία τον συναντούμε σε όλη την έκφανση του πρώτου βιβλίου της διλογίας της Άννας Γαλανού, Άλλη θάλασσα εκεί , Το τίμημα της αληθείας, από τις εκδόσεις Διόπτρα, σε ένα μυθιστορηματικό πλαίσιο διαλόγου με έναν από τους βασικούς ήρωες, τον Διονύση  Μαλτέζο 

Ο Διονύσης Μαλτέζος αφού έχασε τον πατέρα του (τη μητέρα του την είχε χάσει λίγες μέρες μετά τη γέννα) βρέθηκε στη δούλεψή του Μιλτιάδη Τζάνα και συγκεκριμένα έγινε ο σοφέρ της γυναίκας και της κόρης του.  Για αυτή την πρόσληψη αυτή  είχε φροντίσει ο θείος του Αριστείδης Μαλτέζος που είχε τις επιχειρήσεις του στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο Διονύσης Μαλτέζος ερωτεύτηκε την Κατερίνα Τζάνα, την κόρη του αφεντικού του, με την πρώτη ματιά.  Εκείνη έδειξε να ανταποκρίνεται στα συναισθήματά του και οι δύο νέοι αποφασίζουν να κλεφτούν και να πάνε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και από κει στο Παρίσι.  Μάζεψε όσα χρημάτα μπορούσε  ο Διονύσης, που είχε τυφλωθεί από τον έρωτα. Η Κατερίνα Τζάνα όμως ξόδευε, έμενε σε ακριβά ξενοδοχεία και γενικά έκανε τη ζωή που ήξερε.  Ο Διονύσης ήλπιζε στη βοήθεια του θείου του στην Αλεξάνδρεια άλλα μάτια.  Λίγες μέρες μετά η Κατερίνα έφυγε κρυφά για την Ελλάδα αφήνοντας πίσω τον Διονύση, με ένα σημείωμα που του ζητούσε να την συγχωρέσει. Από εκείνη τη μέρα αλλάζει η ζωή του Διονύση. Μετά από ένα ατύχημα στην Αλεξάνδρεια, γνωρίζει το πλήρωμα ενός καραβιού, έλληνες που τον βοήθησαν να συνέλθει. Ανάμεσά τους και ο Νίκος, με τον οποίο ο Διονύσης δένεται  και μία μεγάλη φιλιά ξεκινάει.
 Ο Διονύσης επιστρέφει στην Ελλάδα και μένει στην αδερφή του Νίκου την κυρία Ελένη, μία ιδιαίτερη προσωπικότητα.

 Από την άλλη παρακολουθούμε και τη ζωή της Βασιλικής Τανάγρη, που με τσαγανό και ευστροφία κατορθώνει να γλιτώσει από τη μάνα της και  τον ανορθόδοξο γάμο που της ετοίμαζε. Σε παιδική σχεδόν ηλικία αν και φαίνεται μεγαλύτερη, το σκάει και φτάνει στην Αθήνα για να γίνει ηθοποιός.
Έτσι γεννιέται η Βάλια Κριεζή που με σύνεση, πρόγραμμα και ταλέντο, κατορθώνει να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και να ανέβει τα σκαλιά της καταξίωσης. Μπλέκεται βέβαια και σε διάφορες ιστορίες, συναντά σημαντικούς ανθρώπους και έρχεται η στιγμή που γνωρίζει τον Διονύση που ήταν οδηγός σε διάφορες κυρίες.
 Η Κατερίνα μπαίνει ξανά στη ζωή του Διονύση, αν και παντρεμένη, σαν σε πείσμα, σαν να ήθελε να ικανοποιήσει τον εγωισμό της.  Ο Διονύσης, που θεωρούσε ότι ήταν ακόμα ερωτευμένος μαζί της, εκδηλώνει ξανά τα συναισθήματα του, αλλά και πάλι έρχεται αντιμέτωπος με την άρνηση. Γιατί όμως έμενε προσκολημμένοςς εκεί;
Η Βάλια Κριεζή γίνεται διάσημη ηθοποιός, μοναχική όμως, στο δικό της διαμέρισμα πια, προετοιμάζεται για τους ρόλους της ζωής της, αλλά βάζεις στη ζωή της τον Διονύση. Γεύεται ο ένας το σώμα του άλλου, η Βάλια τον είχε ερωτευτεί, αλλά δεν τολμούσε να του το πει μιας και ο Διονύσης παρέμενε  θολωμένος. Μέχρι που οι δρόμοι τους χωρίζουν.
Το βιβλίο τελειώνει με τις σκέψεις της Βάλιας, για το πώς θα ήταν το παιδί που μεγάλωνε στην κοιλιά της.
 Αυτό που μπορώ να πω για την Άννα Γαλανού,  είναι ότι σε κάθε βιβλίο βλέπουμε και μία διαφορετική θεματική, διαφορετική δομή στους χαρακτήρες και πάντα καταπιάνεται με διαφορετική εποχή.
 Σε αυτό το βιβλίο, με τον Νίκο Καββαδία να βρίσκεται διάχυτος όλη την ιστορία, η Άννα Γαλανού με γραφή μεστή, άρτια, χειρίζεται εξαιρετικά την Ελληνική γλώσσα, κατορθώνει να μας παρουσιάσει τους ήρωες της σε όλες τις εκφάνσεις τους, με τους προβληματισμούς τους τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους καθώς και το περιβάλλον τους. 
Περιμένουμε το δεύτερο βιβλιο της  σειράς για να δούμε εάν ο φόβος, η καθήλωση και ο ανθρώπινος εγωισμός επικρατήσουν, ή  εάν οι ήρωες της παραδοθούν σε αυτά που η ζωή θα τους φέρει.


Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια