Podcast: Μανίνα Ζουμπουλάκη, Αέρας στο πρόσωπό της











Μανίνα Ζουμπουλάκη
Αέρας στο πρόσωπό της
Εκδόσεις Παπαδόπουλος




Ακούστε το podcast εδώ


Εάν δεν υπήρχε πανδημία του 2021, θα ήταν ένα έτος πανδαισίας εορτασμών για το 1821.
Βέβαια έγιναν διάφορες εκδηλώσεις, αφιερώματα, αναπαραστάσεις, εκδόσεις βιβλίων κ.τ.λ.
Πολλοί συγγραφείς εμπνεύστηκαν από την περίοδο εκείνη, άλλοι γράφοντας ιστορικά γεγονότα για πρόσωπα της εποχής, κάποιοι μπλέκοντας το μυθιστόρημα με την ιστορία και κάποιοι έμειναν πιστοί στη μυθοπλασία.

Σε όλη αυτή τη δίνη  του 1821μπλέχτηκε και η Μανίνα Ζουμπουλάκη με το βιβλίο της,  Αέρας στο πρόσωπό της, από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

 Η Βάνθη του 1821 στη Σαμοθράκη, στέκεται στην άκρη του γκρεμού κοιτάζοντας τις 31 γυναίκες του χωριού της, ανάμεσά τους στη μάνα της στη γιαγιά της τον αδερφό της και τις φίλες της, νεκρές. Στεκόταν εκεί στην άκρη του γκρεμού, κοιτάζοντας πότε το χάος και πότε τα χωριά που καίγονταν.
Οι Τούρκοι πλησίαζαν και η Βάνθη αφήνεται στο γκρεμό, με τον άνεμο να χαϊδεύει το πρόσωπό της.
Όμως δεν πεθαίνει.

Το 2021 τώρα η Εύα, στο ίδιο νησί, εργάζεται σε ένα μικρό ξενοδοχείο που λόγω της πανδημίας ήταν άδειο. Στο νησί εκείνο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, θα συναντούσε τον Τούρκο ομόλογό του. Η Ελληνική ομάδα θα έμενα στο ξενοδοχείο που δούλευε η Εύα.  Παλιοί φίλοι Εύα με τον Ορέστη τον Υπουργό Εξωτερικών.
Τις μέρες  της διαμονής τους εξελίσσονται διάφορα γεγονότα, καταγεγραμμένα με το ιδιαίτερο χιούμορ της Μανίνας Ζουμπουλάκη.  Έχουμε έρωτες, ανατροπές, παλιά ξεκαθαρίσματα, σε συνδυασμό με τον φόβο μιας πιθανής απόβασης των Τούρκων στο νησί.
Παράλληλα διαβάζουμε την ιστορία της Βάνθης, του 1821 και πώς σώθηκε.
Κοινό χαρακτηριστικό των δύο γυναικών, η προστάτιδα ομίχλη.

Η Μανίνα Ζουμπουλάκη και σε αυτό το βιβλίο φλερτάρει με το υπερφυσικό, τις αμήχανες ηρωίδες και όλα αυτά δεμένα με το χιούμορ που ξέρει καλά να χειρίζεται.



Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια