Podcast: Τελειώνει με Εμάς, Collen Hoover










Τελειώνει με Εμάς 
Collen Hoover
Μετάφραση: Νέλλα Γιατράκου
Εκδόσεις Διόπτρα





Ακούστε το podcast εδώ

Τα τελευταία χρόνια και με αφορμή το metoo, πολλές γυναίκες βρήκαν την δύναμη αλλά και την παρότρυνση να μιλήσουν και να έρθουν στην επιφάνεια κακοποιητικες συμπεριφορές, βιασμοί, αλλά φτάσαμε στο σημείο να επηρεαστούν και δικαστικές αποφάσεις.

Εξίσου όμως πολλές ήταν και οι γυναικοκτονιες που μας συγκλόνισαν. Η κοινωνία φαίνεται ότι αρχίζει να αντιδρά σε όλο αυτό, όχι στο ποσοστό που θα θέλαμε, αλλά ευελπιστούμε ότι έχουν μπει οι βάσεις για το μέλλον.
 Πολλά βιβλία και άρθρα γράφτηκαν αναλύοντας την όλη κατάσταση κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά ηθικά, αλλά και πολλά μυθιστορήματα που παραθέτονται προσωπικές εμπειρίες και μη.
 Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και το Τελειώνει με Εμάς της  Collen Hoover από τις εκδόσεις Διόπτρα.

H συγγραφέας,  μέσω της ηρωίδας της Λίλι γράφει την ιστορία ενός ζευγαριού, χρησιμοποιώντας πολλά σκηνικά από την κακοποιητικη συμπεριφορά του πατέρα της προς τη μητέρα της. Βέβαια κάποια στιγμή στα πλαίσια της μυθιστορηματικής καταγραφής, η ηρωίδα με μορφή ημερολογίου, αναφέρει με ενοχές ότι κάθε φορά που ο πατέρας της χτυπούσε τη μητέρα της, στα πλαίσια της συγχώρεσης, τις επόμενες μέρες τους πήγαινε δώρα και βόλτες. Η ηρωίδα είχε φτάσει, κατά κάποιο τρόπο στο σημείο να προσμένει την κακοποιητικη συμπεριφορά για να περάσουν καλά τις επόμενες εβδομάδες. 
Τα πράγματα για την Λίλι άλλαξαν,  όταν γνώρισε τον νεαρό άστεγο Άτλας, που έμενε κοντά στο πατρικό της σπίτι. Οι δυο νέοι άρχισαν να κάνουν παρέα, τον βοήθησε με όποιο τρόπο μπορούσε, ερωτεύονται, μέχρι τη στιγμή που τους ανακαλύπτει ο πατέρας της, ο οποίος εξαντλεί όλη του την οργή πάνω στον Άτλας.
 Και ερχόμαστε στο τώρα στη Βοστώνη, σε μία ταράτσα που κατέφυγε μετά την κηδεία του πατέρα της και τον σιωπηλό επικήδειό της. Στην ταράτσα εκείνη γνωρίζει το νευροχειρούργο Ράιλ. Ακολουθεί η γνωστή ιστορία ενός άντρα αφοσιωμένου στην καριέρα του, που απολαμβάνει την παρέα των γυναικών χωρίς συναισθηματικούς δεσμούς. Με τη Λίλι όμως όλα αυτά άλλαξαν.  Την ερωτεύεται την κυνηγάει και στο τέλος πέφτει και αυτή στο κρεβάτι του. Παρατηρούμε το πάθος, τον έρωτα, τον γάμο τους και την κακοποίηση. Η αγάπη παλεύει με τη λογική, το φόβο και την εμπειρία του παρελθόντος.
 Ο Άτλας εμφανίζεται  ξανά στη ζωή της και η παρουσία του έρχεται να συμπέσει με την απόφασή της να αλλάξει τη ζωή της. Τίποτα όμως είναι εύκολο.

Διαβάζοντας το σημείωμα της συγγραφέως, που είναι στο τέλος του βιβλίου, περίμενα μιας και είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, να είναι δομημένο σε ένα πιο ουσιαστικό ρεαλιστικό πλαίσιο. Δεν περίμενα ωμή βία, περίμενα όμως να σταθεί πέρα από την επιφάνεια, στην ουσία των γυναικών που κακοποιούνται.

 Κατά τα άλλα, έχουμε να κάνουμε με ένα βιβλίο με αξιόλογες περιγραφές, όσον αφορά τη γνωριμία του ζευγαριού και του κλίματος γύρω τους στο παιχνίδι της κατάκτησης.
Εάν δεν είχε ειπωθεί από την ίδια τη συγγραφέα του πρόκειται για ένα βιβλίο που τη δυσκόλεψε λόγω των ειδικών συνθηκών, δεν θα περίμενα κάτι περισσότερο από ένα ανάλαφρο,  ευκολοδιάβαστο βιβλίο.



Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια