Podcast: Καταβροχθίζοντας τον Ουρανό, Πάολο Τζορντάνο









Πάολο Τζορτζάνο
Καταβροχθίζοντας τον ουρανό
Εκδόσεις Πατάκη


Ακούστε το podcast εδώ


Το καταβροχθίζοντας τον ουρανό δεν είναι ένα απλό βιβλίο.  Eάν περιμένετε ότι διαβάζοντάς το θα περάσετε κάποιες ώρες ευχάριστες ανάγνωσης κάνατε λάθος.

Το Καταβροχθίζοντας τον ουρανό είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο,  ο Πάολο Τζορντάνο μας παρασύρει σε ένα σκηνικό που δεν μπορεί να προσδιοριστεί μέσα στο χρόνο.  Τρία αγόρια και ένα κορίτσι στην εφηβεία, μία πισίνα και ένστικτα που καθορίζουν την εφηβεία αλλά και τη μετέπειτα ζωή τους. Η βάση της ιστορίας είναι ένα κτήμα στο Σπετσιάλε και οι  ήρωές μας  Τερέζα, Νικόλα Τομάζο και ο Μπεν Και κυρίως ο Ιταλικός Νότος.  Τα τρία αγόρια μεγαλώνουν στη φάρμα με τον Τσεζαρε και την Φλοριάνα, οι δυο τους είναι γονείς, θείοι, προστάτες και όλα αυτά υπό την σκέπη του Θεού, όπως τον είχαν τουλάχιστον στο μυαλό τους.

Οι ιστορίες αρχίζουν να περιπλέκονται, παρατηρούμε δεκατετράχρονη Τερέζα να μετατρέπεται, να βυθίζεται στον ιταλικό νότο και στην παρέα εκείνων των αγοριών και κυρίως στην σκέψη του Μπερν.
Ο  συγγραφέας μας γεμίζει εικόνες της φύσης με κάθε λεπτομέρεια και τις μυρωδιές που παρέσυραν τα παιδιά αυτά σε μία νέα πραγματικότητα..
 Η Τερέζα ερωτεύεται τον Μπερν,  μαζί του μαθαίνει το σώμα της και εκείνος αφήνει πίσω του τις νουθετήσεις του Τζεζάρε.  Eνα περίεργο σύμπλεγμα δημιουργείται. O Tομάζο και αυτό θα το δούμε στην πορεία της αφήγησης, καταπνίγει τα ένστικτ;a του και ο Nικολa επιθυμεί αυτό που δεν μπορεί να έχει Τα χρόνια περνούν η Τερέζα μετά από έναν άσχημo αποχαιρετισμό της με τον Μπεrν στα 18, αποφασίζει να μην πάει ξανά στο κτήμα. Όλα αυτά μέχρι τα 23 της, όπου ο θάνατος της πολυαγαπημένης της γιαγιάς την υποχρεώνει να επιστρέψει στο κτήμα και τότε γίνεται μεγάλη ανατροπή.
 Η Τερέζα τα αφήνει όλα και μένει στο κτήμα.  Όλα έχουν αλλάξει αλλά ο εμμονικός έρωτας, τα πάθη που καταπνίγονται, οι ελεύθερες ιδέες, η επιθυμία για μία διαφορετική ζωή, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μία νέα ζωή για τηνΤερέζα αλλά και για τους υπόλοιπους.
 Στα χρόνια όμως που εκείνη έλειπε, ο θάνατος, οι κρυφές συμφωνίες, οι σεξουαλικές αναζητήσεις, η δίψα της αμαρτίας, είχαν οδηγήσει τους τρεις νέους σε νέα μονοπάτια.

 Ο συγγραφέας μας παραθέτει τα γεγονότα με μία λυρική αλληλουχία καταστάσεων, συναισθημάτων και αποκαλύψεων που ανατρέπουν τον κόσμο όπως τον είχαν τουλάχιστον στο μυαλό τους ήρωές μας.
 Ήρωες όχι καθημερινοί,  αλλά υπαρκτοί. Το Καταβροχθίζοντας τον ουρανό είναι μία παράθεση ζωων που παλεύουν να αναδυθούν στην επιφάνεια προκειμένου να καταβροχθίσουν τον ουρανό έστω και για λίγο 


Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια