Podcast: Η ΔΙΚΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΝΔΟΛΟΣ













Στέφανος Δάνδολος 
Η Δίκη που Άλλαξε τον Κόσμο
Εκδόσεις Ψυχογιός


Ακούστε το podcast εδω 


Μπροστά μου σήμερα, έχω ένα βιβλίο που αφορά ένα πρόσωπο το οποίο μας απασχολεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, συγκεκριμένα εδώ και 2022 χρόνια. Ένα πρόσωπο που έχει λατρευτεί, έχει μισηθεί, που λεγόμενά του έχουν παρερμηνευτεί αλλά και που έχει σκορπίσει πολλή αγάπη. Δεν είναι άλλος από τον Ιησού από τη Ναζαρέτ.

Ένα βιβλίο του Στέφανου Δάνδολου, Η Ιστορία που Άλλαξε τον Κόσμο από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Από τον τίτλο και την περίληψη του βιβλίου έχεις την εντύπωση ότι ο συγγραφέας θα σταθεί στα γεγονότα της δικής του Ιησού του Ναζωραίου. Αρχίζοντας όμως την ανάγνωση, από τις πρώτες κιόλας σελίδες, βυθίζεσαι σε ένα περιβάλλον και μία σκοτεινή εποχή για την οποία όλοι αναρωτιόμαστε, εικάζουμε και αρκετά συχνά έρχονται στην επιφάνεια συγγράμματα, που αφορούν είτε τον Ιησού από τη Ναζαρέτ ή τους μαθητές του.

Ο Στέφανος Δάνδολος έχοντας ως αφετηρία τη δική του Ιησού μας παρουσιάζει τους ήρωες, των οποίων η ζωή ανατρέπεται μετά τη δίκη και μπαίνουν σε νέα πορεία.

Κεντρικό πρόσωπο, η Κλαύδια Πρόκλα, η γυναίκα του Πόντιου Πιλάτου. Χριστιανή, που προσπάθησε, έστω και την τελευταία στιγμή, να σώσει τον Ιησού στέλνοντας ένα συγκεκριμένο μήνυμα στον άντρα της, Πόντιο Πιλάτο. Η Κλαύδια, αποτελεί μία τραγική φιγούρα, ταλανίζεται από τρομακτικές απώλειες, την ενοχή ότι δεν μπόρεσε τελικά να σώσει τον Ιησού και την προσπάθειά της να κρατήσει όρθιο τον άντρα της Πόντιο Πιλάτο. Ο Πόντιος Πιλάτος,περιγράφεται ως ένας άνθρωπος που προσπάθησε να αποτρέψει το θάνατο του Ιησού, το Ιερατείο όμως και όχλος, τον πίεσαν τόσο που δεν τα κατάφερε.

Τον είχε επηρεάσει πάρα πολύ η φυσιογνωμία του Ιησού αλλά και τα λεγόμενα του, που επαναλάμβανε σαν προσευχή μέχρι το τέλος της ζωής του. Άδοξο τέλος, με τον σκοτάδι να τον έχει καταβάλει.

Ο θάνατος του Ιησού, η σφαγή στο όρος Γαριζίν, η απέχθειά του για το Ιερατείο, τον Καϊάφα και το λαό της Ιουδαίας δεν τον άφησαν στιγμή να ησυχάσει.

Ένα άλλο τραγικό πρόσωπο, είναι η Ραχήλ, υπηρέτρια της Πρόκλα, που στην ουσία έχει γίνει η αδερφή της. Ήταν η γυναίκα που ανέλαβε να μεταφέρει το μήνυμα της Προκλα το βράδυ της δίκης. Χριστιανή και αυτή, μετά τη σταύρωση έφυγε με το βάρος της ενοχής, ότι δεν μετέφερε σωστά το μήνυμα στον Πόντιο Πιλάτο με αποτέλεσμα την Σταύρωση του Ιησού.

Η Ραχήλ εντάχθηκε στους κύκλους των χριστιανών και σε αυτό το σημείο βλέπουμε να γίνεται αναφορά τόσο στο Ματθαίο όσο και στη Μαρία τη Μαγδαληνή. Παρακολουθούμε την ιστορία της αποσπασματικά μέσα στο βιβλίο, αλλά πάντα σε κομβικό σημείο. Η Ραχήλ δεν είχε το τέλος που της άξιζε. Τα υπόλοιπα θα τα διαβάσετε στο βιβλίο.

Ο Τίτος Πετρώνιος Μάξιμος ήταν μία από τις πιο εντυπωσιακές φυσιογνωμίες του βιβλίου, ο πιο άγριος πολέμαρχος των τελευταίων ετών στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία τους γράφεται στο βιβλίο. Συνταξιούχος πλέον ασπάζεται το χριστιανισμό και προσπαθεί να βρει τη λύτρωση που γυρεύει ιδίως μετά τον τραγικό θάνατο της γυναίκας του στη φωτιά του Νέρωνα.

Όλοι αυτοί οι ήρωες κάποια στιγμή συναντιούνται είτε νοερά είτε στην πραγματικότητα κοινή τούς αφετηρία ο Ιησούς ο Ναζωραίος και κυρίως οι διδαχές του, η αγάπη προς τον συνάνθρωπο

Όταν οι βασικοί ήρωες συναντιούνται στην Όστια, το κακό παραμονεύει και το κακό δεν είναι άλλο από τις διώξεις των χριστιανών από τον Βεσπασιανό.



Στο βιβλίο του Δάνδολου, τα ιστορικά και θεολογικά στοιχεία αναμειγνύονται αριστοτεχνικά με τη μυθοπλασία, καταλήγοντας ένα μυθιστόρημα με άρτια δομή των χαρακτήρων, υπαρκτών και μη.

Εντυπωσιακό, για μένα τουλάχιστον, είναι η ανάλυση των νομικών κενών και παρατυπιών της δικής του Ιησού από τη Ναζαρέτ. Ομολογώ ότι γνώριζα την ύπαρξη της Κλαύδιας Πρόκλα, η οποία μάλιστα αναφέρεται ελάχιστα στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου όπως αναφέρεται και το μήνυμα που έστειλε στον άντρα της το βράδυ. Επίσης υπάρχουν και πίνακες που απεικονίζουν την προσπάθειά της αυτή. Η Δίκη που Άλλαξε τον Κόσμο δεν είναι ένα θεολογικό βιβλίο, είναι ένα μείγμα ιστορίας, θρησκείας, κοινωνίας, την εποχή εκείνη.

Ένα μυθιστόρημα για την ανάγκη των ανθρώπων, να ελπίζουν και να αναμένουν καθώς και τη θυσία για τον υπέρτατο σκοπό που είναι ο άνθρωπος. Το εντυπωσιακό επίσης είναι ότι μέσα από αυτό το βιβλίο παρατηρούμε την ιστορική αλλαγή που έφερε ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ ως πρόσωπο





Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια