Podcast: Αργυρώ Μαντόγλου, Τρικυμίες παθών

 









Αργυρώ Μαντόγλου
Τρικυμίες παθων
Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Γιατί επιλέξατε τον Αδαμάντιο Κοραή από όλους τους εκπροσώπους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού;


Η προσωπικότητα του Κοραή είναι η πλέον αντιφατική, πολυσύνθετη και παραγνωρισμένη. Αυτά είναι κάποια από τα στοιχεία που ευνοούν την ανασύνθεση ενός μυθιστορηματικού χαρακτήρα.

Γιατί σταθήκατε στα νεανικά του χρόνια;

Επειδή εκείνη την εποχή βρέθηκε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, τότε έμελλε να αποφασίσει για την πορεία του, έκανε τις επιλογές του και πήρε τις πλέον καίριες αποφάσεις που διαμόρφωσαν τον βίο του και την εξέλιξή του.

Πιστεύετε ότι οι νεοέλληνες έχουμε εικόνα(μέσα από τα βιβλία) για το ποιος ήταν πραγματικά ο Αδαμάντιος Κοραής;

Η εικόνα που έχουμε είναι ασαφής και θολή, με κυρίαρχη αυτήν του μονήρη γέροντα σοφού. Στο «Τρικυμίες παθών» προσπάθησα να δώσω και τις άλλες πλευρές του που πέρα από όλα τα άλλα είναι και μια ιστορία ενηλικίωσης.









Σε εκείνα τα πρώτα χρόνια της νεότητάς του, μέχρι να βρει την πορεία του, συναντούμε αντιφάσεις στον Κοραή; Από την περίοδο που έφυγε από την Σμύρνη, βρέθηκε στο Άμστερνταμ, την ολοκληρωτική του αγάπη για μια γυναίκα και την λατρεία του για την ελληνική γλώσσα;

Οι αντιφάσεις είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του ανθρώπου που βρίσκεται σε διαδικασία διαμόρφωσης και εξέλιξης. Μαθαίνει, μελετάει, αμφισβητεί, αναπροσαρμόζεται και ρισκάρει μέχρι να βρει τον δικό του δρόμο.

Εάν ζούσε ο Αδαμάντιος Κοραής το 2021, πως νομίζετε ότι θα αντιδρούσε. Όσον αφορά τη διαμόρφωση της ελληνικής γλώσσας και την εκπαίδευση;

Νομίζω ότι θα τα αντιμετώπιζε με το σκωπτικό και σαρκαστικό πνεύμα που συναντάμε στις επιστολές του, οι οποίες, αν τις διαβάσει κανείς σήμερα, είναι αρκετά καίριες και επίκαιρες, επίσης υπάρχουν πολλές ιδέες και προτάσεις για την εκπαίδευση που, αν είχαν υιοθετηθεί, θα μας είχαν γλυτώσει από πολλά δεινά.

Έχετε σκεφτεί να υπάρξει ένα δεύτερο βιβλίο για τον Αδαμάντιο Κοραή στα ώριμα χρόνια του;

Το έχω σκεφτεί αλλά δεν νομίζω ότι θα καταπιαστώ με τα ώριμα χρόνια του καθώς έχω ήδη προχωρήσει σε άλλο βιβλίο με διαφορετική θεματική.


Και εδώ ένα διαφορετικό  podcast. H δική μου ιστορία με τον Αδαμάντιο Κοραή 
Ακούστε εδώ

 

 Κατερίνα Σαμψώνα

 



Σχόλια