Podcast: Αμαρόκ, Βαγγέλης Γιαννίσης

 

                                                             


Αμαρόκ
Βαγγέλης Γιαννίσης
Εκδόσεις Διόπτρα

Το ΑΜΑΡΟΚ είναι το πέμπτο βιβλίο του Βαγγέλη Γιαννίση και το τέταρτο με κεντρικό ήρωα τον επιθεωρητή της αστυνομίας του Έρεμπο, Άντερς Οικονομίδη.

Η αυτοκτονία μιας γυναίκας οδηγεί την αστυνομία στο να επανεξετάσει μία υπόθεση δολοφονίας. Βασικά, κινητοποιείται μία ομάδα αστυνομικών με επικεφαλή τον Αντερς Οικονομίδη. Η γυναίκα αυτή ήταν η σύζυγος του Φαϊζάλ Αμπντί, που δώδεκα χρόνια πριν είχε κατηγορηθεί για την δολοφονία μιας 16χρονης μαθήτριας. Η έρευνα ξεκινάει και ο Βαγγέλης Γιαννίσης αρχίζει το παιχνίδι του τώρα με το τότε. Γνωρίζουμε τον Άμαροκ, τον άνθρωπο που βρίσκει γαλήνη στα νεκρά κουφάρια ανθρώπων , τον σκληρό κόσμο των εφήβων και των παιδιών που υποχρεώνονται να μείνουν σε ανάδοχες οικογένειες,  το θέμα των ρατσιστικών διακρίσεων και αστυνομικούς που ξεπέρασαν τα όρια του επαγγέλματός τους.

Αυτό που προσωπικά με κέρδισε ήταν το σημείο όπου μας περιγράφονται οι ανορθόδοξες τακτικές επηρεασμού μαρτύρων και πως αυτές διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται από τους αστυνομικούς πάντα με την συνεργασία εξειδικευμένων ψυχολόγων στον τομέα αυτό. Ομολογώ ότι κράτησα σημειώσεις για να το ψάξω λίγο καλύτερα.

Στο βιβλίο αυτό βλέπουμε έναν Βαγγέλη Γιαννίση σε εξέλιξη. Παρακολουθώντας τον από το πρώτο του βιβλίο, το Μίσος, μπορώ να πω ότι στο ΑΜΑΡΟΚ, γίνεται πιο γλαφυρός στις περιγραφές του, μου έδωσε την εντύπωση ότι δεν διστάζει να μας παρουσιάσει, είτε την κατάσταση των πτωμάτων, είτε τα κίνητρα του δολοφόνου, ενταγμένα πλέον σε άλλα πλαίσια, δίνοντας μία μεταφυσική – ψυχολογική διάσταση.

Είναι πιο σκοτεινός, συγγραφικά πιο ώριμος ο Γιαννίσης και γίνεται αντιληπτό στο ΑΜΑΡΟΚ. Είναι σημαντικό για έναν συγγραφέα να έχει ανοδική πορεία αλλά και για τους αναγνώστες που τον παρακολουθούν.

Τώρα εάν έχετε απορία για το τι είναι το ΆΜΑΡΟΚ, μας απαντά ο ίδιος ο συγγραφέας:




Κατερίνα Σαμψώνα


Ακούστε εδώ:


Σχόλια