Μαργκώ- Άννα Γαλανού




Μαργκώ
Άννα Γαλανού
Εκδόσεις Διόπτρα


Διαβάζοντας την περίληψη του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού ομολογώ ότι ήμουν περίεργη για το περιεχόμενό του. Η ιστορία ξεκινάει και μπαίνεις αμέσως στο κλίμα της εποχής. Μια άλλη οπτική της Σμύρνης παρουσιάζεται. Μέρη περιγράφονται χωρίς την κουραστική τοποθέτησή τους στην ιστορία, αλλά αντιθέτως αναφέρονται σαν φυσική συνέχεια στην εξιστόρηση, μακριά από τις ωραιοποιήσεις της εποχής εκείνης.
Μια Γαλλίδα οικονόμος, η Λίλη, παραμένει στην Σμύρνη μετά την ανορθόδοξη φυγή των αφεντικών της και καταπιάνεται με αυτό που ξέρεις καλύτερα. Γίνεται κεντήστρα. Παντρεύεται, έναν άντρα αδιάφορο, προσηλωμένο στο παρελθόν του και στη πεθαμένη γυναίκα του και γίνεται μητέρα ενός κοριτσιού. Ο πατέρας πεθαίνει και η περιπέτεια για την μάνα και την κόρη, την Λιλή και την Μαργκώ ξεκινάει. Φτώχεια, δάνεια και η πείνα που είναι κακός σύμβουλος.
Η Μαργκώ αναγκάζεται να κάνει ένα γάμο με ένα πλούσιο άντρα πολύ μεγαλύτερό της και το μαρτύριό της αρχίζει.  Μετακομίζουν στην Αλεξάνδρεια όπου την βρίσκει και η καταστροφή της Σμύρνης, χάνοντας επικοινωνία με την μητέρα της. Η κακοποίηση και η περιφρόνηση αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά του γάμου της και η αντιμετώπιση της οικογένειας του άντρα της ακολουθεί την ίδια τακτική, προσθέτοντας στα αρνητικά και την καταγωγή της. Από εκεί κ πέρα η Μαργκώ βιώνει την πλήρη απογοήτευση με μόνη παρηγοριά την κατασκευή κοσμημάτων,  μέχρι που ο άντρας της πεθαίνει και την διώχνουν για τη Γαλλία.
Μια νέα περιπέτεια ξεκινάει για την Μαργκώ, αλλά κατορθώνει να βρει την μητέρα της, σε άθλια όμως νοητικά κατάσταση. Δύο άντρες μπαίνουν τη ζωή της και μια γυναίκα που της άνοιξε το δρόμο για την κατασκευή κοσμημάτων σε οίκους μόδας. Δεν αργεί όμως η στιγμή που ο έρωτας της δείχνει πάλι το άσχημο πρόσωπο της κακοποίησης καταστρέφοντας και την επαγγελματική της καριέρα.
Μέσα σε όλα αυτά, ο φύλακας άγγελός της, ένας άντρας που δεν ήθελε τίποτα παραπάνω από εκείνη, στεκόταν δίπλα της μέχρι τη στιγμή της λύτρωσης.
Η βία, σωματική και ψυχολογική, επικρατεί στο βιβλίο της Άννας Γαλανού.  Η γραφή της, καυστική παρουσιάζει το δράμα και τις ψυχικές μεταπτώσεις της ηρωίδας με απόλυτη ακρίβεια και ειλικρίνεια καθώς και την δύναμη που γεννιέται μέσα από τις στάχτες.
Η ζωή έχει ανατροπές ακόμα και όταν όλα φαίνονται απελπιστικά μάταια.

Για μία ακόμη φορά, μία διαφορετική ιστορία που ακολουθεί την ανάλογη γραφή.



Κατερίνα Σαμψώνα










Σχόλια