Κόκκινη Μαδρίτη, Carmen Mola




Κόκκινη Μαδρίτη
Carmen Mola
Μετάφραση:Αγγελική Βασιλάκου
Εκδόσεις Κλειδάριθμος




Το μυστήριο της Κόκκινης Μαδρίτης αρχίζει από την ίδια την συγγραφέα, Carmen Mola, η οποία αρνείται να αποκαλύψει την ταυτότητά της. Κανείς δεν ξέρει ποια είναι η συγγραφέας και αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι, αναλογιζόμενη και την άλλη συνάδελφό της, Έλενα Φεράντε που ακολουθεί παρόμοια τακτική, μήπως αυτό βοηθάει στο να αφοσιωθεί ο αναγνώστης περισσότερο στην υπόθεση του βιβλίου ή απλά εντείνει το ενδιαφέρον για τον συγγραφέα. Αυτό βέβαια, είναι μία άλλη, μεγάλη συζήτηση.
Η Κόκκινη Μαδρίτη είναι ένα καθηλωτικό αστυνομικό μυθιστόρημα, αρκετά σκληρό με εξαίσια δομή και χαρτογράφηση της ψυχολογίας των ηρώων της με  πρωταγωνίστρια την αστυνόμο Έλενα Μπλάνκο, μία μοναχική γυναίκα με αδυναμία στην γκράπα, τις εφήμερες σχέσεις και βυθισμένη στο μεγάλο της μυστικό.

Το βιβλίο ξεκινάει με την περιγραφή και τις σκέψεις ενός μικρού παιδιού που είναι κλεισμένο σε μία αποθήκη, ένα σκυλί που το δαγκώνει, τον θάνατο που πλησιάζει και τα σκουλήκια που αλλάζουν ζωές.
 Η δολοφονία μιας νεαρής τσιγγάνας  με φρικτό τρόπο, από τρεις τρύπες στο κρανίο της έχουν εισαχθεί προνύμφες με αποτέλεσμα να της έχουν φάει τον εγκέφαλό της, κινητοποιούν το ειδικό τμήμα της αστυνομίας το ΤΑΥ με επικεφαλή την Έλενα Μπλάνκο. Λίγα χρόνια πριν η αδερφή της νεαρής τσιγγάνας είχε δολοφονηθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Η δράση είναι καταιγιστική, οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη και οι ήρωες μπλέκουν σε μία ιεροτελεστία που τους αφοπλίζει. H γραφή της Carmen Mola, καθηλώνει τον αναγνώστη, δεν υπάρχουν επαναλήψεις, δεν κουράζει τον αναγνώστη αλλά κατορθώνει να τον παρασύρει σε μία ιστορία που θα του προκαλέσει ανατριχίλα μιας και τον φέρνει αντιμέτωπο με την ανεξήγητη βία.


Υ.Γ. Το τέλος με άφησε με την απορία "Τι θα γίνει μετά; (!)

Διαβάστε το.



Η Carmen Mola είναι η αινιγματική συγγραφέας που αρνείται να αποκαλύψει την ταυτότητά της –το μεγαλύτερο εκδοτικό φαινόμενο των τελευταίων ετών στο ισπανικό μυθιστόρημα νουάρ, με διεθνή απήχηση. Η Κόκκινη Μαδρίτη είναι το πρώτο βιβλίο για μια σειρά εγκλημάτων στη Μαδρίτη και αποτελεί ήδη εκδοτικό φαινόμενο, αφού ξεκίνησε να μεταφράζεται σε επτά χώρες προτού καν εκδοθεί στην Ισπανία. Όταν εκδόθηκε, παρέμεινε στις λίστες best seller για περισσότερες από 30 εβδομάδες, ενώ τα τηλεοπτικά του δικαιώματα έχουν αγοραστεί από το κανάλι Diagonal TV. Αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία και Ιταλία.

Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια