Ή ΜΗ ΒΛΑΠΤΕΙΝ Ιστορίες για τη ζωή, τον θάνατο και τη χειρουργική εγκεφάλου, Henry Marsh


Ή ΜΗ ΒΛΑΠΤΕΙΝ Ιστορίες για τη ζωή, τον θάνατο και τη χειρουργική εγκεφάλου
Henry Marsh
Εκδόσεις: ΟΞΥ, POP SCIENCE
Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο Ή ΜΗ ΒΛΑΠΤΕΙΝ Ιστορίες για τη ζωή, τον θάνατο και τη χειρουργική εγκεφάλου και διαβάζοντας τους τίτλους των κεφαλαίων, θα πιστέψει ο αναγνώστης ότι έχει να κάνει με περιγραφές ασθενειών. Και όμως θα κάνει λάθος, κάθε κεφάλαιο είναι και μία πάθηση που κρύβει από πίσω, συναισθήματα, απογοητεύσεις, αυτοπεποίθηση, καθημερινότητα των υγειονομικών που σε άλλους μπορεί να μοιάζει εξωφρενική, αλλά έχουμε να κάνουμε με καθημερινότητα και διαρκή διαχείριση περιστατικών, αποτυχίες, αλλά και το λεγόμενο happy end.

Ο νευροχειρουργός Henry Marsh, μας περιγράφει γεγονότα από τη ζωή του μέσα στα χειρουργεία, έχοντας κυριολεκτικά τα κεφάλια των ασθενών στα χέρια του. Πως παίρνει την απόφαση ότι κάποιος πρέπει να χειρουργηθεί, πως διαλέγει το μικρότερο κακό, πως διαχειρίζεται το απρόσμενο που μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της ζωής ή σε μία σοβαρή αναπηρία.

Ξεγυμνώνεται ο Herny Marsh στο βιβλίο αυτό. Δεν διστάζει να παρουσιάσει την ανθρώπινη πλευρά των γιατρών χρησιμοποιώντας απλό λεξιλόγιο ακόμα και στην περιγραφή των περιστατικών αλλά και της χειρουργικής επέμβασης. Αγωνίες, άγχη, νέοι και παλιοί γιατροί στην ίδια χειρουργική αίθουσα, ανακοινώσεις σε συγγενείς των ασθενών που περιμένουν στην αίθουσα αναμονής.

Στο βιβλίο αυτό βλέπουμε και τον ίδιο στο ρόλο του ασθενή, αλλά και την γυναίκα του, κριτικάροντας το Εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας, τις επισκέψεις από φαρμακευτικές εταιρείες και είναι διάχυτη η απογοήτευσή του για το κλίμα που επικρατεί στα νοσοκομεία από την στιγμή που οι μάνατζερ ανέλαβαν.

Απλή η γλώσσα που χρησιμοποιεί, ανθρώπινη και ειλικρινής και όλα αυτά αποτέλεσαν τα συστατικά που οδήγησαν στην επιτυχία του βιβλίου αυτού.

Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια