E L James Ο Κύριος




E L James
Ο Κύριος
Μετάφραση Σπερελάκη Ειρήνη
Εκδόσεις Πατάκης

Ομολογώ ότι τις Πενήντα αποχρώσεις του γκρι δεν τις έχω διαβάσει και την E. L. James δεν την ήξερα σαν συγγραφέα. Αυτό που πάντα υποστήριζα και υποστηρίζω όμως, είναι ότι για να έχεις άποψη για κάτι θα πρέπει να το γνωρίσεις. Έτσι αποφάσισα να διαβάσω το τελευταίο βιβλίο της, ο Κύριος, που απ’ ότι κατάλαβα δεν ξέφυγε από το στυλ των προηγούμενων.

Μερικά βιβλία, ανεξάρτητα από την προώθηση από τους εκδοτικούς, ή την δόμηση του προφίλ του συγγραφέα, έχουν λόγο που γίνονται best sellers. Μια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων διαβάζει για να ζήσει το όνειρο, να ξεκουράσει το μυαλό του. Ο σκοπός ενός βιβλίου δεν είναι πάντα να προβληματίσει.

O Κύριος λοιπόν ακολουθεί την κλασική συνταγή των αισθηματικών βιβλίων τσέπης αλλά σε extra large έκδοση. Ο πλούσιος άντρας, με την πλούσια άστατη ερωτική ζωή, που ερωτεύεται την φτωχή πλην όμορφη και ταλαντούχα νεαρή. Η ουσία του βιβλίου είναι αυτή.

Θα μου πείτε δεν γίνονται αυτά ζωή;

Ο ήρωάς μας λοιπόν, ο Μαξίμ, είναι ένας όμορφος άντρας, που κάθε βράδυ κοιμάται και με διαφορετική γυναίκα, αποφεύγει τις ευθύνες μέχρι που στο δρόμο του και συγκεκριμένα μέσα στο ίδιο του το σπίτι, πέφτει πάνω στην Αλέσια από την Αλβανία. Και από εδώ ξετυλίγεται ένας απρόσμενος έρωτας με όλα τα κλασικά εμπόδια αλλά και όχι μόνο. Έχουμε να κάνουμε με human trafficking (σωματεμπορία), ταξίδια στην αγγλική επαρχία, το ταξίδι διάσωσης στην Αλβανία, το πιάνο και σχεδόν όλους τους κλασικούς συνθέτες.



Αυτό που μπορώ να αναγνωρίσω στην συγγραφέα είναι η ικανότητα της περιγραφής. Δεν θα συναντήσετε πολλούς διαλόγους και αυτό δεν είναι εύκολο.
Ο Κύριος διαβάζεται με ευχαρίστηση, εάν το προσεγγίσεις σωστά. Όταν δεν έχεις απαιτήσεις για κάτι που θα σου μείνει αξιομνημόνευτο. Το σεξ σε όλες τις μορφές του πάντα θα πουλάει, είτε δομημένο σαν το παραμύθι της Σταχτοπούτας, είτε σαν αυτό του Λυκανθρώπου.

Και τελειώνοντας θα επισημάνω αυτό που πιστεύω. Υπάρχουν βιβλία για όλους τους αναγνώστες και μέρη στη βιβλιοθήκη μας για όλα τα βιβλία. Εξαρτάται από το τι ο καθένας από εμάς επιθυμεί να διαβάσει.


Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια