Η συμμορία με τις μπλε κάλτσες, Μιράντα Βατικιώτη





Η συμμορία με τις μπλε κάλτσες
Μιράντα Βατικιώτη
Εικονογράφηση: Δ.Κ. Πανταζής
Εκδόσεις Αίολος


Η συγγραφέας του επιθεωρητή Παπαδόπουλου (Οι 4 εποχές του κυρίου Ανανία και Τα μυστικά του Βασιλιά των Γερανιών, εκδ. Πικραμένος) , αποφάσισε να κατέβει ηλικιακά επίπεδα και να ιδρύσει την Συμμορία με τις μπλε κάλτσες. Δύο βιβλία βρέθηκαν στα χέρια μου, Η Πιο Όμορφη Ιστορία και Ο Βαγγέλης Ζει. Μία ωραία έκδοση, με εξίσου ωραία εικονογράφηση.


Μια παρέα παιδιών, με αρχηγό στην ουσία την Ρόζα, που ήθελε να γίνει αρχισυντάκτρια, ξεκίνησαν για την δημιουργία ενός περιοδικού και κατέληξαν στο να εξιχνιάζουν "περίεργες" υποθέσεις. Έδρα τους ένα δεντρόσπιτο, που δημιουργήθηκε μετά από πολύ κόπο και διαπραγμάτευση, αλλά που γκρεμίστηκε στην πρώτη εξιχνίαση της μυστηριώδους υπόθεσης, ενός διαγωνισμού διηγήματος και που ξαναχτίστηκε με την αρχή του επόμενου μυστηρίου. Πιο εντυπωσιακό, ότι έπρεπε για φωτογράφιση περιοδικού. Δεν το λέω τυχαία αυτό. Η δεύτερη υπόθεση που κλήθηκε να λύσει η συμμορία, ήταν ο εντοπισμός του δολοφόνου του Βαγγέλη. Σκύλος ο Βαγγέλης, που τελικά δεν είχε πεθάνει.
Οι ιστορίες της Μιράντα Βατικιώτη είναι γραμμένες με χιούμορ, παιδική ανυπομονησία και με όλα τα ευτράπελα που χαρακτηρίζουν την παιδική ηλικία. Πονηριά, κλάματα, εξυπνάδα, υποστήριξη, ιδέες βουνό, ξανά κλάματα, κλακέτες και ζώδια...όχι απαραίτητα τα ζώδια που γνωρίζουμε.
Έξυπνη η γραφή της, το παιδί που όλοι μας κρύβουμε αποτυπώθηκε στο χαρτί, με ατάκες που προκαλούν γέλιο, αντιδράσεις που συναντάμε στα παιδιά και απορούμε τι στο καλό γίνεται στο μυαλό τους.
Η Ρόζα, ο Χριστόφορος, ο Άρης, η μικρή Πέννυ, η μεγάλη Πέννυ, ο Αλέξης, η Σοφία ή Σόφη, σας περιμένουν προκειμένου να πάρετε και εσείς μέρος στις περιπέτειές τους.


Υ.Γ
Και στις δύο ιστορίες η συγγραφέας περνάει τα μηνύματά της. Στο πρώτο, πως να είμαστε ο εαυτός μας χωρίς να χρειάζεται να προσποιούμαστε και στο δεύτερο πως να φροντίζουμε τα ζώα. Εξάλλου υπάρχει αφιέρωμα και στο περιοδικό της Συμμορίας με τις μπλε κάλτσες.




Κατερίνα Σαμψώνα


Σχόλια