Maupassant G. de Οι πόρνες




Maupassant G. de
Οι πόρνες
Εκδόσεις ΡΟΕΣ/ Ξένη Λογοτεχνία




Στο βιβλίο του Guy de Maupassant σε αυτό που στάθηκα, από τα πρώτα κιόλας διηγήματα, ήταν ο τρόπος γραφής του. Ανάλαφρος και ταυτόχρονα καυστικός και όπου χρειαζόταν ειρωνικός.
Τα διηγήματά του αναφέρονται σε διάφορες κατηγορίες από πόρνες.  Την ηρωίδα πόρνη,  την άτυχη , την αδερφή που πήγε με τον αδερφό χωρίς να το γνωρίζει, την επιπόλαιη, την τυχοδιώκτρια,  την επαγγελματία, την μάνα πόρνη και τελειώνει με τα είκοσι πέντε φράγκα της ηγουμένης...
Τα διηγήματα αυτά είχαν δημοσιευτεί στην εφημερίδα Gil Blas χρησιμοποιώντας κατά καιρούς διάφορα ψευδώνυμα.
Δεν προκαλεί με την γραφή του ο Guy de Maupassant, περιγράφει σκηνικά και γεγονότα χρησιμοποιώντας την γλαφυρότητα, την δύναμη και την ικανότητα της συγγραφής. Συμπαθείς αυτές τις γυναίκες, τις συμπονάς, γελάς (το γέλιο δεν εκφράζει πάντα τη χαρά) και βιώνεις μαζί τους τα όνειρα για μια καλύτερα ζωή αλλά και την ματαίωση μαζί με την παραίτηση.
Στο βιβλίο αυτό εκτός από τα διηγήματα, στο τέλος ακολουθεί ένα απολαυστικό επίμετρο από την Μαρία Σπυριδοπούλου  καθώς και φωτογραφίες, πίνακες από την εποχή εκείνη.
Και κλέβω κάτι που υπήρχε στο επίμετρο και το παραθέτω εδώ:

"Η αλήθεια, όπως η φωτιά, εξαγνίζει τα πάντα"
Ο Ζολά στον αγώνα κατά του συντηρητισμού



Υ.Γ
Λεπτομέρεια για του βιβλιόφιλους. Η έκδοση αυτή, με το μαλακό εξώφυλλο και τα παλιακά, όπως συνηθίζω να λέω,  κιτρινισμένα φύλλα, μεταφέρεται εύκολα (καλοκαίρι γαρ)  και δεν σε κουράζει στην ανάγνωση.


Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια