Η ηδονή, Γκαμπριέλε Ντ' Ανούντσιο





Η Ηδονή
Γκαμπριέλε Ντ' Ανούντσιο 
Μετάφραση Δήμητρα Δότση
Εκδόσεις Ψυχογιός 



Η Ηδονή είναι ένα βιβλίο που σε τραβάει στην άβυσσο του κεντρικού ήρωα, αριστοκράτη Αντρέα Σπερέλι.


Μια πρόταση θα ήταν αρκετή για να σχολιάσει κανείς το έργο του Γκαμπριέλε Ντ' Ανούντσιο, αλλά ίσως αδικούσαμε το βιβλίο αυτό που βάζει τον αναγνώστη σε ένα περιβάλλον, της παράδοσης, της διεκδίκησης και της καταστροφικής εμμονής.
Ο ήρωάς μας λοιπόν, είναι ένας αριστοκράτης που απέχει από όλα τα σοβαρά γεγονότα της εποχής και της χώρας του γιατί μία από τις βασικές του έννοιες είναι η κατάκτηση των αντικειμένων του πόθου του. Συνήθως είναι γυναίκες, αλλά δεν λείπουν και ο τζόγος, οι ιπποδρομίες , τα κονσέρτα, οι δημοπρασίες κτλ. Ο ίδιος ο Αντρέα Σπερέλι, είναι ένας άντρας που παρασύρεται από τα πάθη του. Είναι σεξουαλικός, γοητευτικός και έχει την ικανότητα να μεταμορφώνεται ανάλογα με το θηλυκό θήραμα που είχε απέναντι του. Από παθιασμένος εραστής έτοιμος για όλα μπορούσε να μετατραπεί σε άπειρο έφηβο με την ντροπή της πρώτης σεξουαλικής επαφής. Όλα αυτά όμως παύουν όταν από την ζωή του περνούν δύο γυναίκες, η Έλενα και η Μαρία. Δύο διαφορετικές γυναίκες αλλά καμία δεν είχε ολοκληρωτικά δική του. Η Έλενα πιο δυναμική, η Μαρία, αγνή προσκολλημένη στο γάμο της.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο ήρωας του Γκαμπριέλε Ντ' Ανούντσιο προσκολλιόταν σε γυναίκες που στην ουσία δεν μπορούσε να έχει. Ένα είδος εμμονής, ένα πάθος, που το καταστροφικό απωθημένο της κατάκτησης του κατέτρωγε την ζωή.


Κάποιοι λένε ότι στον Αντρέα Σπερέλι υπάρχουν στοιχεία του ίδιου του συγγραφέα, κάτι που κάνει την ανάγνωση ακόμα πιο ελκυστική.
Ένα βιβλίο, που παρόλο τις 483 σελίδες, δεν κουράζει αλλά συγκλονίζει

"Υπάρχουν κάποια γυναικεία βλέμματα που ένας ερωτευμένος άνδρας δεν θα άλλαζε ούτε με την ολοκληρωτική κατάκτηση του κορμιού της αγαπημένης του. Όποιος δεν έχει δει σ' ένα καθάριο βλέμμα τη λάμψη της πρώτης τρυφερότητας δε γνωρίζει την ύψιστη ανθρώπινη ευτυχία" 


Υ.Γ.


Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει επίμετρο με αποσπάσματα ενός δοκιμίου πάνω στο έργο του Ντ’ Ανούντσιο από τον κορυφαίο κλασικό συγγραφέα Χένρι Τζέιμς.


Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια