Σάλλυ Ρούνεϋ Συζητήσεις με φίλους




Σάλλυ Ρούνεϋ
Συζητήσεις με φίλους
Μετάφραση: Μαρία Φακίνου
Εκδόσεις Πατάκη


Τελειώνοντας το Συζητήσεις με Φίλους, γύρισα ξανά στο οπισθόφυλλο για να διαβάσω τα σχόλια που έχουν προστεθεί από εφημερίδες και κριτικούς. Κοίταξα και τα «αυτάκια» (όπως λένε ή τους ενσωματωμένους σελιδοδείκτες όπως τα χαρακτηρίζω εγώ)που είναι πυκνογραμμένα με σχόλια από ακόμα πιο πολλές ξένες εφημερίδες και σκέφτηκα ότι μάλλον κάτι δεν έχω καταλάβει- συνειδητοποιήσει διαβάζοντας αυτό το βιβλίο.

Συζητήσεις με φίλους λοιπόν, μια ποιήτρια 21 ετών, η Φράνσις ζει στην Ιρλανδία, σπουδάζει, και δεν έχει καθόλου αυτοπεποίθηση όσον αφορά την εξωτερική της εμφάνιση αλλά και στο κατά πόσο μπορεί να σαγηνεύσει το κόσμο γύρω της. Από την άλλη πλευρά είναι η φίλη της η Μπόμπι, που και όμορφη είναι και σαγηνευτική και πρώην της Φράνσις.

Οι δύο τους διαβάζουν τα ποιήματα που γράφει η Φράνσις αλλά η Μπόμπι είναι καλή στην απαγγελία, σε διάφορες σκηνές. Κάπου εκεί έρχεται και η γνωριμία τους με ένα ζευγάρι που ανήκει στη δεκαετία των 30. Την Μελίσσα και τον Νικ. Φωτογράφος η Μελίσσα , ηθοποιός χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία ο πανέμορφος Νικ.

Ένα περίεργο σύμπλεγμα δημιουργείται, με την Φράνσις τον Νικ και την Μελίσσα με όλους τους άλλους και περιφέρονται γύρω τους.



Δεν θέλω να γράψω κάτι παραπάνω για την υπόθεση. Το ύφος της γραφής, η προσπάθεια απόδοσης της ψυχοσύνθεσης των ηρώων, η διαφορά στις γενιές θα μπορούσε να ανήκει και σε μυθιστορήματα της δεκαετίας του ΄60 ΄70 ΄80 αλλά και του ΄90. Δεν μπορώ να πω ότι αυτό το βιβλίο εκφράζει την νέα γενιά επειδή μόνο και μόνο επειδή χρησιμοποιούν το e-mail ή το inbox του facebook. Καμία ανησυχία της νέας γενιάς δεν αντιλήφθηκα, στην ουσία, στο Συζητήσεις με φίλους, ούτε για το μέλλον τους, την εξέλιξή τους. Υπήρχαν κάποιες κοινωνικές πολιτικές αναφορές αλλά και αυτές λίγες και διεκπεραιωτικές χωρίς ιδεολογικό υπόβαθρο.

Ένα βιβλίο αργό, επιφανειακό γιατί μέχρι και την τελευταία σελίδα δεν κατάφερα να μπω στην ψυχοσύνθεση της κεντρικής ηρωίδας , δεν μπόρεσα να καταλάβω την ουσία των πράξεων της, εκτός του ότι προερχόταν από ένα διαταραγμένο οικογενειακό περιβάλλον.

Προσοχή στους τίτλους και στις μεγάλες προσδοκίες πριν ακόμα αυτές επιβεβαιωθούν.


Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια