ΦΙΡΝΤΑΟΥΣ, Ναουάλ Αλ Σααντάουι







ΦΙΡΝΤΑΟΥΣ
Ναουάλ Αλ Σααντάουι
Εκδόσεις ΔΩΜΑ







Δεν ξέρω αν σας έχει συμβεί ποτέ να διαβάζετε ένα βιβλίο και η ηρωίδα του βιβλίου να βρίσκεται μπροστά σας. Μάλλον θα εντάσσεται στα πλαίσια κάποιας διαταραχής των αναγνωστών.

Διαβάζοντας την Ναούλ Αλ Σααντάουι και την Φιρνταους, είχα την εντύπωση ότι η ηρωίδα, η Φρινταους, στεκόταν μπροστά μου και μου εξιστορούσε με τον πιο καθηλωτικό τρόπο τη ζωή της.

Ένας μονόλογος που παγώνει τον αναγνώστη. Η ελεύθερη ματιά και σκέψη της, η δύναμη της γλώσσας και η ανεξαρτησία που επιζητούσε, είχαν το τίμημά τους.

Με απορρόφησε η Φιρνταους. Με τη ζωή της, τις λέξεις της, τα συμπεράσματά της και την αλήθεια της ζωής της.


«Η κατάκτηση της αλήθειας σημαίνει πως ο άνθρωπος δε φοβάται πια το θάνατο. Η αλήθεια όπως και ο θάνατος χρειάζονται μεγάλη τόλμη. Η αλήθεια σκοτώνει, όπως σκοτώνει κι ο θάνατος. Κι έτσι σκοτώνω με την αλήθεια μου αντί με το μαχαίρι».


Αυτό είναι ένα από τα πολλά σημεία του βιβλίου αυτού με τις 141 σελίδες, που με ανάγκασε να σταματήσω και να πάρω μία βαθιά ανάσα.


Η Φρινταους ήταν μία γυναίκα που ήθελε να ζήσει ελεύθερη, αλλά οι άντρες της ζωής της δεν της το επέστρεψαν, ούτε ο πατέρας της , ούτε ο θείος της, ούτε ο άντρας της που την κακοποιούσε , ούτε οι έρωτές της, το επέτρεψαν. Όταν όμως ένιωσε δυνατή, όταν συνειδητοποίησε ότι δεν θα ανεχόταν ξανά την αντρική φυλακή, έκανε την ανατροπή που οδήγησε την φυλακή, του σώματος όμως και όχι του πνεύματός της.

Σε μία εποχή, σύγχρονη όπως η δική μας, που η συζήτηση για τη θέση της γυναίκας είναι ακόμα στο προσκήνιο και αναζητούμε λύσεις, αυτό το βιβλίο που γράφτηκε 40 χρόνια πριν, μας δίνει την ώθηση για μία πιο ουσιαστική συζήτηση.







Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια