Βιβλιοκριτική -Κατερίνα Σαμψώνα: Δεύτερες ζωές. Katiousa.gr


Βιβλιοκριτική -Κατερίνα Σαμψώνα: Δεύτερες ζωές. Katiousa.gr

Το βιβλίο αγγίζει πολλά θέματα τα οποία ταλανίζουν όχι μόνο την ελληνική κοινωνία, αλλά την ανθρώπινη ιστορία όλων μας σε κάθε γωνιά της γης. Η θέση της γυναίκας μέσα στην ανδροκρατούμενη κοινωνία, έρωτες και γάμοι με τους λάθους ανθρώπους για τους λάθος λόγους. Πικρές ιστορίες και ανυπέρβλητα ανθρώπινα πάθη.





Tο πρώτο βιβλίο της Πατρινής συγγραφέως Κατερίνας Σαμψώνα μας θυμίζει πως ο έρωτας δεν είναι πάντα γλυκός και τρυφερός όπως στα παραμύθια. Τις περισσότερες φορές μας παρασύρει μέσα στην δίνη του και μας αναγκάζει να ζούμε ”Δεύτερες ζωές”.

Η πρώτη συγγραφική απόπειρα της Κατερίνας Σαμψώνα έχει πρωταγωνίστριες μια μητέρα την Μαριώ και την κόρη της Ειρήνη. Η Μαριώ μεγαλώνει στις αρχές του 20ου αιώνα στο νησί της Κεφαλλονιάς. Παντρεύεται από προξενιό, υποτασσόμενη όπως οι περισσότερες γυναίκες της εποχής της στη θέληση του πατριάρχη της οικογένειας. Δυστυχεί και γυρίζει στο πατρικό της με την κόρη της Ειρήνη. Εκείνη με την σειρά της, καθώς μεγαλώνει και γίνεται από κορίτσι γυναίκα, γεύεται τον έρωτα υπομένοντας και εκείνη πολλές ανατροπές στην ζωή της, μετακινήσεις σε διαφορετικές πόλεις και ανδρικές αγκαλιές. Κάθε τέλος ενός κύκλου ανοίγει μπροστά της τον επόμενο πάντα με μια γλυκόπικρη γεύση στο στόμα για ό,τι αφήνει πίσω της και με προσμονή για το τι νέο θα της φέρει…

Όλα τα πρόσωπα της ιστορίας είναι καθημερινοί άνθρωποι. Δεν θα συναντήσεις τους υπερήρωες, ανθρώπους που προσπαθούν να κάνουν την υπέρβαση απέναντι στις δυσκολίες που τους παρουσιάζονται. Έχουμε μάθει, χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε σε ένα αμερικάνικο τρόπο σκέψης, όπου ο συμπαθής σε εμάς ήρωας παρά τις δυσκολίες καταφέρνει, στο τέλος, να ζήσει την ζωή που επιθυμεί. Σαν αναγνώστες μπορεί να εκνευριστούμε με την ιστορία των δύο γυναικών, με τις λάθος αποφάσεις και τους δισταγμούς των ηρώων που εμπλέκονται σαν πρόσωπα στην ιστορία τους.
Ωστόσο αν κάποιος διάβαζε και την δική μας ιστορία, γνωρίζοντας επακριβώς τα συναισθήματα όλων των ηρώων, θα μπορούσε εύκολα να δασκαλέψει και να πει με ύφος τι είναι καλό ή όχι για τους ήρωες, όμως εκείνοι δεν γνωρίζουν τι τους περιμένει στην επόμενη σελίδα.

Το βιβλίο αγγίζει πολλά θέματα τα οποία ταλανίζουν όχι μόνο την ελληνική κοινωνία, αλλά την ανθρώπινη ιστορία όλων μας σε κάθε γωνιά της γης. Η θέση της γυναίκας μέσα στην ανδροκρατούμενη κοινωνία, έρωτες και γάμοι με τους λάθους ανθρώπους για τους λάθος λόγους. Πικρές ιστορίες και ανυπέρβλητα ανθρώπινα πάθη. Ο έρωτας πρωταγωνιστής, λυτρωτής και τιμωρός για τα πρόσωπα που αγγίζει στις ιστορίες του βιβλίου, κρύβεται μέσα στις σελίδες του και ενώ περιμένεις να δείξει την χαρούμενη πλευρά του κατακρημνίζεται πάντα στην άβυσσο του πάθους, στα κοινωνικά πρέπει και στις προσωπικές αγκυλώσει των πρωταγωνιστών.

Μια έντιμη συγγραφική προσπάθεια της Κατερίνα Σαμψώνα η οποία μπορεί να καταπιάνεται με ”γυναικεία” θέματα, όπως θεωρητικά λένε πως ανήκει ”ο έρωτας” και ” η θέση της γυναίκας”, αλλά αναδεικνύει με ρεαλιστικό τρόπο τον εγκλωβισμό που βιώνουν μέχρι και σήμερα οι γυναίκες στις προσωπικές του ζωές.

Μέχρι σήμερα οι γυναίκες δεν έχουν καταφέρουν να χειραφετηθούν οικονομικά και/ή συναισθηματικά σε μια κοινωνία που κατ’επίφαση δίνει ελευθερίες από το ένα χέρι για να μας τις αφαιρέσει με το άλλο.





Σχόλια