Τα Ουγγρικά Ψάρια, Γιάννης Πλιώτας






Τα Ουγγρικά Ψάρια
Γιάννης Πλιώτας
Εκδόσεις Διόπτρα

Για κάποιο λόγο διαβάζοντας τα Ουγγρικά Ψάρια του Γιάννη Πλιώτα στο μυαλό μου έπαιζαν οι Oasis με το Don't look back in anger. Δεν ξέρω το λόγο αλλά από τις πρώτες κιόλας σελίδες άρχισα να το σιγομουρμουρίζω. Κανονικά βέβαια, με τόσο LADA στο βιβλίο και στο εξώφυλλο, θα έπρεπε να παίζει η Katusha. Νομίζω ότι αν έλεγα κάτι τέτοιο στον ήρωα του βιβλίου, Γιάννη Πλιώτα , θα με κοιτούσε ρουφώντας με οδύνη τον φραπέ του, προσπαθώντας ταυτόχρονα να σκεφτεί κάτι έξυπνο για την Αμελί. Θα καταλάβετε όταν διαβάσετε το βιβλίο.

Ουγγρικά Ψάρια λοιπόν, και ο ήρωας μας ο Γιάννης, ποιητής στη προσπάθεια, μπλέκει σε μία υπόθεση που καλά καλά δεν είχε καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Ο φίλος του ο Χάκερ, προσπαθεί να του εξηγήσει το μεγάλο του μυστικό, μπλέκοντας και τα Ουγγρικά Ψάρια της λίμνης της πόλης στην οποία  βρίσκονται. Χρειάζεται τη βοήθεια όλων των φίλων για να βγάλει άκρη και έτσι εκτός από τον Γιάννη στο παιχνίδι μπαίνει και ο Μάγος. Αλλά όλα πηγαίνουν στραβά, κάποιοι απαγάγουν τον Χάκερ και μια ιδιότυπη έρευνα με ευτράπελα ξεκινά.

Στο βιβλίο του Γιάννη Πλιώτα  είναι διάχυτο το αμήχανο χιούμορ,το  φλερτ και οι άκυρες καταστάσεις που οδηγούν όμως στη λύση του ζητήματος ή τουλάχιστον περίπου στην λύση.
Θα γελάσετε με τις ατάκες των ηρώων, τις αντιδράσεις τους και την ηρωικότητά τους χωρίς οι ίδιοι βέβαια να το έχουν έχουν μελετήσει και πολύ.

                                           

...Το χειρότερο στο βιβλίο ήταν το τέλος, όταν ο Ιωσήφ ξαναβρήκε την πρώτη Άννα, που τελικά δεν είχε πεθάνει στην καταστροφή της Σμύρνης αλλά είχε ζήσει, είχε γίνει Εβραία, μετά διπλή κατάσκοπος των Γερμανών, βγήκε στα βουνά με τον ΕΛΑΣ, είχε ένα σύντομο φλερτ με τον διάδοχο Κωνσταντίνο και τελικά βασανίστηκε απ' την ΕΣΑ. Ιωσήφ Διογένης και πρώτη Άννα βρέθηκαν στην τελευταία σελίδα του βιβλίου αγκαλιασμένοι, βαθιά γερασμένοι, αλλά ευτυχισμένοι, να παρακολουθούν την κεντρική ομιλία του Ανδρέα πριν από τις εκλογές του ηρωικού '81.

(απόσπασμα από το βιβλίο)

Κατερίνα Σαμψώνα

Σχόλια