Luigi Pirandello, Καίσαρας Βαγιέχο.


Αυτή την εβδομάδα θα κάνουμε στάση (για μία ακόμη φορά) στις εκδόσεις Ροές. Δύο βιβλία με διαφορετική καταβολή αλλά το ίδιο επιβλητικά.
Από τη μία η συλλογή διηγημάτων του Luigi Pirandello, 15 διηγήματα, ταξίδια στη σκέψη του Pirandello και από την άλλη τo σκοτεινό αλλά τόσο γοητευτικό βιβλίο του Καίσαρα Βαγιέχο "Άγριο Παραμύθι".

Από όποιο και να ξεκινήσετε, το σίγουρο είναι ότι θα παρασυρθείτε από τη γραφή τους


                                                      

Διηγήματα
Λουίτζι Πιραντέλλο
Μετάφραση: Μάρα Θεοδωρίτση
Εκδόσεις: Ροές




Δεκαπέντε διηγήματα με διαχρονικό, φιλοσοφικό, αλλά και γεμάτο χιούμορ περιεχόμενο, μας συγκινούν, μας ταράζουν, μας διασκεδάζουν, μας προβληματίζουν: πρωταγωνιστές ο έρωτας, η φιλία, η ανθρωπιά, η δικαιοσύνη, η επιστήμη, η φιλοσοφία, το φεγγάρι, η εξοχή.
Ποικίλοι ανθρώπινοι χαρακτήρες, όπως ο μπαρμπα-Ντίμα, ο Δον Λολλό, ο Γκουαρνόττα, ο Μπόμπολο, η Κιάρα Τζορτζι, ο Περατσέττι, ο Τζακομίνο κ.ά., διαφορετικοί μεταξύ τους αλλά και τόσο ίδιοι με όλους εμάς, παγιδευμένοι στις μικρές προσωπικές τους ιστορίες, κινούνται σ' έναν πυκνό ιστό από μοναδικές εικόνες και περιγραφές που απλώνεται ανάμεσα στους δύο αγαπημένους γεωγραφικούς πόλους της πιραντελλικής γραφής, τη Σικελία και τη Ρώμη.

Τα διηγήματα αυτά, ένας πραγματικός θησαυρός, αποτελούν βασικό άξονα στη μεγάλη διαδρομή που ακολουθεί το έργο του νομπελίστα λογοτέχνη ανάμεσα στη φιλολογία, την ποίηση, την πεζογραφία, το δοκίμιο, το θέατρο, τον κινηματογράφο.








Βαγιέχο Καίσαρας
Άγριο παραμύθι
Μετάφραση: Δήμητρα Παπαβασιλείου
Εκδόσεις Ροές

Κάτι παράξενο είχε συμβεί στον Μπάλτα τη στιγμή που κοιτάχτηκε στον καθρέφτη: είχε δει να αντικατοπτρίζεται σ’ αυτόν ένα άγνωστο πρόσωπο. Η κατάπληξη κεραυνοβόλησε τα νεύρα του, κάνοντάς τον να ρίξει τον καθρέφτη στο πάτωμα.

Ψυχολογικό αφήγημα με αβυσσώδες υπαρξιακό βάθος, το Άγριο παραμύθι εγγράφεται, συγχρόνως, στην πλούσια παράδοση του λατινοαμερικάνικου φανταστικού, ως καθαρόαιμο δείγμα του είδους. Γέννημα της ξεχωριστής –ποιητικής, ακόμα και στις πεζές στιγμές της– πένας τού Καίσαρα Βαγιέχο, που σημάδεψε όσο λίγοι τα ισπανόφωνα γράμματα του 20ού αιώνα, η ιστορία αυτή εκτυλίσσεται στις μακρινές αλλά παράξενα οικείες περουβιανές Άνδεις, μέσα σε μια ατμόσφαιρα διασάλευσης του νου, μυστικοπάθειας, δεισιδαιμονίας και μυστηρίου. 


(Από τα οπισθόφυλλα)

Κατερίνα Σαμψώνα




Σχόλια