Βασίλης Δανέλλης, Άνθρωπος στο τρένο

Βασίλης Δανέλλης
Άνθρωπος στο τρένο
Εκδόσεις: Καστανιώτη


Ένας δημοσιογράφος  φθάνει στο σταθμό του τρένου λίγα λεπτά μετά από μία τραγωδία. Ένας άνθρωπος  βρίσκεται πεθαμένος στις ράγες του τρένου και ένας άλλος  κείτεται στο έδαφος. Η συνέντευξη τυπου στην οποία κατευθυνόταν μπαίνει σε δεύτερη μοιρά. Χωρίς καλά καλά να το καταλάβει βρίσκεται ανάμεσα σε μάρτυρες και αστυνομικούς. Το μπλοκάκι βγαίνει και προσπαθεί να βρει την άκρη του νήματος.
Ένα παράδοξο παιχνίδι λέξεων και ιστοριών αρχίζει με τους αυτόπτες μάρτυρες να δίνουν την δική τους εκδοχή , όχι απαραίτητα  την αληθινή μιας και ο καθένας  είχε την δική του οπτική  της υπόθεσης.
Μάρτυρες χωρίς όνοματα, αλλά με χαρακτηριστικά γνωρίσματα,  ένας σταθμός  χωρίς την ταυτότητα της τοποθεσίας και  ένας δημοσιογράφος που παλεύει ανάμεσα στην απλή καταγραφή των γεγονότων και την μυθιστορηματική εξέλιξη της υπόθεσης.
Μέσα στο βιβλίο του Βασίλη Δανέλλη,  Άνθρωπος στο τρένο, θα διαβάσετε διηγήματα  στην ουσία μέσα στην εξέλιξη ενός μυθιστορήματος.  Ιστορίες αγάπης, μίσους καταδίωξης, περιγραφής λεπτομερειών που η μία αναιρεί την άλλη, με φιλοσοφικές διαστάσεις.

Η γραφή του Βασίλη Δανέλλη εξελίσσεται, ήδη από το προηγούμενο βιβλίο του, Λιβάδια από ασφοδίλι, παρατηρούμε μία απομάκρυνση από την καθαρά αστυνομική γραφή. Με ροή που δεν μπλέκει άναρχα την εξέλιξη της ιστορίας, οδηγεί ομαλά τον αναγνώστη, γοητεύοντάς τον, στον επίλογο , δίνοντάς του την δυνατότητα να απόφασίσει νοερά, τον λόγο που ο άτυχος άντρας έπεσε στις ράγες του τρένου.

Σχόλια