Γιούνας Γιούνασον / Η αναλφάβητη που ήξερε να μετράει

Γιούνας Γιούνασον
Η αναλφάβητη που ήξερε να μετράει
Εκδόσεις: ΨυχογιόςΟ Γιούνας Γιούνασον, με το δεύτερο βιβλίο του, η Αναλφάβητη Που Ήξερε Να Μετράει, διατηρεί το χιούμορ, την εφευρητικότητα, που συναντήσαμε και στο πρώτο βιβλίο του Ο Εκατοντάχρονος Που Πήδηξε Από Το Παράθυρο και Εξαφανίστηκε. Πρόκειται για ένα έξυπνο βιβλίο, αν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί ο όρος αυτός για να χαρακτηριστεί η υπόθεση ενός βιβλίου, με τους ήρωες να είναι παράξενα τυχεροί, μέσα στην κακοτυχία τους και την κεντρική ηρωίδα, την Νομπέκο, να είναι ένα πλάσμα που πάλεψε για την ζωή της. Με απίστευτη θέληση για μάθηση και με ευστροφία κατορθώνει από τα απόχωρητηρία του Σοβέτο, στη Νότια Αφρική, να βρεθεί στη Σουηδία, προσπαθώντας να ξεφορτωθεί μια υπεράριθμη βόμβα.
Η γραφή του Γιούνας Γιούνασον, είναι το ίδιο γρήγορη, με τα γεγονότα που περιγράφει. Το απίθανο, γίνεται πιθανό με την στήριξη βέβαια της λογοτεχνίας που επιτρέπει τα πιο αναπάντεχα να γίνουν ολόκληρη ιστορία. Ένα βιβλιο αντάξιο του πρώτου αλλά με περισσότερη δόση χιούμορ.
 Περίληψη:

Στις 14 Ιουνίου του 2007, ο Βασιλιάς και ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας εξαφανίστηκαν από μια δεξίωση στο παλάτι. Αργότερα ειπώθηκε ότι είχαν αρρωστήσει∙ η αλήθεια είναι διαφορετική. Η πραγματική ιστορία αρχίζει κάμποσα χρόνια πριν, το 1961, με τη γέννηση της Νομπέκο Μαγιέκι σε μια καλύβα, στο Σοβέτο της Νότιας Αφρικής. Η Νομπέκο ξέφυγε από τη συνηθισμένη μοίρα των γυναικών της περιοχής της, η οποία είναι να μεγαλώνουν γρήγορα και να πεθαίνουν νωρίς. Τη χτύπησε ένας μεθυσμένος οδηγός, μηχανικός στο επάγγελμα, και η ζωή της πήρε διαφορετική τροπή. Κατηγορήθηκε για το ατύχημα και αναγκάστηκε να δουλέψει για τον μηχανικό, που ήταν επικεφαλής ενός προγράμματος ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια της χώρας. H Νομπέκο ήταν καλή στο νοικοκυριό, αλλά ακόμη καλύτερη –μια μικρή ιδιοφυΐα– στους αριθμούς. Ο μηχανικός, πάλι, δεν ήταν∙ και έκανε ένα τεράστιο λάθος. Τώρα μόνο η Νομπέκο το γνωρίζει… 
Γραμμένη με το σπιρτόζικο και πανέξυπνο χιούμορ του Γιούνας Γιούνασον, αυτή είναι μια ιστορία για το πώς η προσπάθεια μιας γυναίκας να αλλάξει το δικό της μέλλον κατέληξε να αλλάξει τα πάντα.

Σχόλια